Condiții mai bune în 200 de grădinițe din Republica Moldova

Condiții mai bune în 200 de grădinițe din Republica Moldova

Republica Moldova. 200 de grădinițe din întreaga țară vor beneficia de condiții mai bune. Instituțiile de educație timpurie vor fi dotate cu echipamente, mobilier și materiale didactico-metodice în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”.

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat lista grădinițelor beneficiare. Acestea au fost selectate în urma unui concurs.

Criteriile în baza cărora au fost selectate grădinițele 

În total, 727 de instituții de educație timpurie din țară au completat formularul pentru participare la concurs.

Instituțiile au fost selectate în baza mai multor criterii. Prioritate au avut grădinițele care au demonstrat o tendință de păstrare sau creștere a numărului de copii în ultimii 3 ani. Totodată, prioritate au avut instituțiile care și-au propus să crească numărul copiilor de 0-3 ani încadrați în serviciile educaționale și a copiilor în situații de risc.

Ne puteți urmări și pe Google News
Mobilier în grădinițe

Mobilier în grădinițe/Sursa foto: primăria capitalei

De asemenea, în cadrul selecției grădinițelor s-a luat în calcul numărul copiilor, media copiilor în grupe, numărul preșcolarilor cu CES încadrați, inclusiv a copiilor refugiați.

Pese 1,3 mil dolari SUA pentru dotarea instituțiilor

Instituțiile selectate vor fi contactate pentru detalii privind condițiile ulterioare de dotare și semnare a unor angajamente privind extinderea numărului copiilor de 0-3 ani, dar și asigurării transparenței, vizibilității pachetelor primite și a sursei de finanțare.

Suma totală a bunurilor se ridică la 1.336.800 dolari SUA. Dotările instituțiilor sunt finanțate de către Banca Mondială. Finanțarea este efectuată în baza unui acord de grant încheiat între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în calitate de administrator al Parteneriatului pentru Învățarea Timpurie (ELP).

Lista instituțiilor beneficiare poate fi consultată pe adresa https://mec.gov.md/sites/default/files/lista_200_iet.pdf .

Grupe moderne

Grupe moderne/Sursa foto: primăria capitalei

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2023, în Republica Moldova activau 1 479 instituții de educație timpurie. De la an la an, numărul acestora rămâne constant. Numărul copiilor înscriși în grădinițe în anul 2022 a fost de 133,4 mii, cu circa 3,8 mii de copii mai puțini comparativ cu anul 2021.

Grădinițele din municipiul Chișinău sunt cele mai suprasolicitate. Totodată, în localitățile rurale, numărul copiilor în grădinițe este mult mai mic.