Controalele, coordonate de preşedintele ANT, Mirela Matichescu, şi şeful ANPC, Marius Dunca, au fost efectuate în Saturn în urma mai multor reclamaţii ale turiştilor cazaţi în două hoteluri din staţiune. Marius Dunca s-a enervat atât de tare, încât a l-a asigurat pe un hotelier. “Eu garantez că nicio unitate de genul ăsta nu va mai functiona la anul”. Camerele erau murdare, s-au găsit fire de păr, prize defecte, igrasie, “aicea este mizerie, ia uitaţi-vă, saltelele…din ce an sunt saltelele, doamnă ? De la Ceauşescu, sunt de pe vremuri”.

În alt hotel, tot de două stele, nemulţumirile au venit şi din partea turiştilor, indignaţi că fuseseră păcăliţi. “Sunt gândaci, mi-e jenă, am o pensie mică,speram să fie mai bine. Dar aici nu mai vin. Condiţii inumane. Om fi pensionari dar nu trebuie sa fim trataţi aşa”, a declarat o turistă din Bucureşti. Administratorul s-a oţărât însă la ea. “Ce oi fi vrând la 60 de lei pe noapte?”, fiind potolit de Marius Dunca. “Vă bateţi joc de turişti!”. Cei doi oficiali s-au consultat şi cu turiştii. “E murdar, mizerie. Să veniti săptămânaol în control”, li s-a recomandat.

Administratorii hoteurilor controlate au primit sancţiuni grele. “Condiţiile de cazare sunt inumane. Perne şi saltele murdare. Am intrat într-o cameră , condiţii improprii. Nici nu puteai să respiri. În acele condiţii nu se poate sta, nu se poate respira. Din punctul de vedere al ANPC trebuie investit, închis hotelul şi reinvestit şi făcut condiţii de două stele. Amenda pleacă de la 10.000 de lei” a concluzionat preşedintele ANPC, Marius Dunca. Sesizat de un turist din Satu Mare, bolnav de astm şi venit la tratament, că toate camerele pe care le-a cerut sunt pline de mucegai, şeful ANPC a impus reprezentantului conducerii complexului să mute turistul, pe loc, într-un hotel de trei stele.

Preşedintele ANT, Mirela Matichescu, a decis amendarea cu 50.000 de lei şi declasificarea hotelului Aida din Saturn, unitatea nemaiputând să funcţioneze la categoría de două stele.  "Există unităţi în care s-a investit bani unde calitatea serviciilor este la standardele impuse de criteriile de clasificare. Din păcate mai sunt şi unităţi, ca aceasta, care nu respectă criteriile de clasificare. Eu vă promit, în calitate de preşedinte al ANT, că de la anul, niciun astfel de hotel nu va mai funcţiona în astfel de condiţii”, a spus preşedintele ANT, Mirela Matichescu, deranjată de condiţiile improprii de cazare din hotelul Aida, în camerele căruia “ era un abonament la o boală pe ani de zile”. Mirela Matichescu a explicat că, pe litoral, doar 10% din unităţile de cazare nu ar respecta standardele de clasificare.