Condiții de muncă pentru sezonieri în Austria: salariu, drepturi, protecție medicală

Condiții de muncă pentru sezonieri în Austria: salariu, drepturi, protecție medicală

În această perioadă, statele europene afectate de pandemia de coronavirus caută cu disperare muncitori sezonieri pentru agricultură. Mii de români au plecat, în ultimele săptămâni la muncă cu curse aeriene puse la dispoziție de angajatori. Una dintre țările care caută lucrători agricoli este Austria. Vă prezentăm salariul, programul și alte drepturi de care se bucură cei care doresc să muncească în această țară.

Sindicatul austriac PROGE (Die Produktionsgewerkschaft) este o organizație care reprezintă interesele lucrătorilor agricoli și oferă consiliere în mod gratuit și anonim tuturor celor care apelează la serviciile sale. În acest sens a fost înființată o pagină de internet, www.sezonieri.at de unde cei interesați pot afla informații despre programul de muncă, salariul, plata orelor suplimentare și alte drepturi de care pot beneficia. Informațiile sunt publicate în mai multe limbi, inclusiv în română.

Conform informațiilor publicate de PROGE, orice sezonier care vine să lucreze în Austria este plătit cu salariul minim brut, indiferent de țara din care provine. Acesta diferă în funcție de regiunea - Bundesland-ul - în care lucrează, Austria fiind un stat federal.

Valoarea salariului minim brut se situează, în medie, undeva între 8 și 9 euro pe ora de muncă, iar din aceasta, angajatorul va scădea, taxele și impozitele legale. Astfel, lucrătorul va încasa, undeva în jur de 7 euro net pe oră, salariul net. Salariul se plătește pentru toate muncile prestate, inclusiv pentru cele pregătitoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salariul se plătește lunar, iar conform legilor locale, angajatorul este obligat ca, în același timp cu banii, să-i înmâneze angajatului și un document de unde reiese valoarea salariului brut, a taxelor și impozitelor plătite statului precum și valoarea salariului net.

Programul de lucru și orele suplimentare

De regulă, în Austria, programul de lucru este de maximum 40 de ore pe săptămână, adică opt ore pe zi, cu sâmbăta și duminica libere. Se poate întâmpla ca, în anumite cazuri, angajatorul să aibă nevoie ca salariații să lucreze mai mult într-o săptămână, caz în care, în săptămâna următoare vor lucra mai puțin, astfel încât media să se încadreze în cele 40 de ore.

Pe lângă programul normal de lucru, un muncitoar poate presta, într-o zi, maximum 2 ore suplimentare, iar într-o săptămână 12 ore suplimentare.

Pentru fiecare oră suplimentară angajatul primește un spor de 50% raportat la salariul orar brut. Astfel, dacă salariul brut este de 8 euro pe lună, el va încasa pentru 12 euro pentru o oră suplimentară. Într-o săptămână, pentru cele 12 ore suma se ridică la 144 de euro brut.

Munca pe timp de noapte, în zilele de duminică sau de sărbătoare legală se plătește cu un spor de 100% față de salariul orar brut. Astfel, dacă pentru o oră de muncă normală muncitorul încasează 8 euro brut, pentru o oră de muncă în condițiile de mai sus, valoarea se dubvlează la 16 euro.

De menționat că timpul alocat deplasării la locul de muncă ori pauzelor de masă nu este luat în considerare la calcularea salariului brut.

Sindicaliștii de la PROGE recomandă tuturor celor care se angajează în agricultură, ca sezonieri, să țină o evidență exacta a timpului pe care îl lucrează și să compare numărul de ore cu cele de pe statul de plată primit de la angajator.