Condiţie de bun simţ. Adio, pensii speciale pentru primarii cu cazier!

Condiţie de bun simţ. Adio, pensii speciale pentru primarii cu cazier!

Baronii locali şi-au „aranjat” bătrâneţile. Excepţie fac cei condamnaţi pentru fapte penale comise în timpul exercitării mandatului. Marţi, Senatul a adoptat Legea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari şi preşedinţi ai consiliilor judeţene, în ciuda faptului că actul normativ a fost respins anterior de Curtea Constituţională

Vești bune pentru aleşii locali. Senatul a aprobat legea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari și preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii județene. Proiectul, iniţiat de mai mulţi parlamentari ai PSD, UNPR, dar şi câţiva liberali, a fost aprobat cu 101 voturi „pentru”, 6 abțineri și un vot „împotrivă”. Actualul act normativ este o completare a Legii 293/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă pentru cei care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, adică 65 de ani, „se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată”. Legea mai stipulează că „pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mică de doi ani de activitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean”.

Un alt beneficiu se referă la actualizarea acestor pensii speciale. Potrivit legii, „indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată”.

Românii, buni de plată

Aceste indemnizaţii ale aleşilor locali se „cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate”.

Legea stipulează că aceste indemnizaţii se suportă din bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Tot la acest minister trebuie depuse cererile de pensionare.

Poate cel mai interesant articol al legii se referă la funcționarii cu cazier. Astfel, nu vor primi pensii speciale „persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, a unei infracţiuni de corupţie prevăzute în Codul Penal”.

De pensii speciale vor beneficia şi persoanele care au deţinut funcţiile menţionate anterior apariţiei acestei legi.

Aplicarea legii este incertă

Guvernul Cioloş a dat aviz negativ proiectului de lege adoptat de Senat, dar actul normativ îl obligă ca în termen de 30 de zile să elaboreze normele metodologice de aplicare. Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, la începutul anului, contestaţia Cabinetului Cioloş privind constituţionalitatea acestei legi. Judecătorii au invocat faptul că nu este indicată sursa de finanţare, fapt îndreptat în forma actuală, şi discriminarea creată între categoriile de aleşi locali, deoarece simplii consilieri locali şi judeţeni sunt exceptaţi de la lege. Administraţia Prezidenţială a anunţat ieri că a atacat la CCR legea adoptată de senatori.