Erdogan nu cedează. Condiţia pentru a accepta aderarea Suediei la NATO

Erdogan nu cedează. Condiţia pentru a accepta aderarea Suediei la NATO

În ajunul de summitului NATO de la Vilnius, președintele turc Recep Tayyip Erdogan condiţionează votul său pentru aderarea Suediei la Alianţă de aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

Declaraţia lui Erdogan înainte de plecarea la summit

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că, dacă țara sa este admisă în Uniunea Europeană, va fi gata să aprobe examinarea cererii Suediei de aderare la NATO, informează agenţia Reuters.

„Fac un apel către acele țări care au făcut ca Turcia să aștepte de mai bine de 50 de ani la ușa Uniunii Europene Mai întâi, deschidem calea Turciei către Uniunea Europeană, iar apoi vom deschide calea Suediei către NATO, așa cum am făcut deja pentru Finlanda”, a spus Erdogan înainte de a pleca la summitul NATO de la Vilnius.

Potrivit agenţiei Reuters, președintele turc a adăugat că intenționează să exprime această poziție cu privire la intrarea Suediei în NATO direct la summitul de la Vilnius.

Drumul anevoios al Turciei către Uniunea Europeană

Turcia a semnat încă în 1963 un Acord de Asociere cu Comunitatea Economică Europeană, predecesorul Uniunii Europene. În 1987, Turcia a solicitat aderarea la UE, iar în 1999, Turcia a primit statutul de țară candidată la UE.

În 2005-2006, au avut loc negocieri oficiale privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană. În anii următori, autoritățile turce au afirmat în mod repetat atât că țara nu mai merge la Uniunea Europeană, cât și au susținut că au proclamat aderarea la UE ca obiectiv strategic.

Suedia și Finlanda au solicitat împreună să adere la NATO în vara anului 2022, după o invazie pe scară largă a trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei.

Condiţiile impuse anterior de Turcia

Pentru a adera la NATO este necesar ca cererea țării candidate să fie aprobată de toți membrii alianței. Turcia a prezentat o serie de condiții. În special, autoritățile turce au cerut Suediei să-i extrădeze către poporul ei pe cei pe care îi acuză de terorism, precum și „prevenirea activităților” Partidului Muncitorilor din Kurdistan, pe care Ankara îl consideră o organizație teroristă. Drept urmare, Finlanda s-a alăturat singură NATO și în aprilie țara a devenit membră a alianței.