Cu toții știm că sarea în exces ne face rău, însă, cu toate acestea, nu ne puteam abține să nu o punem în mâncare. O soluție simplă este să o înlocuim cu anumite condimente sau legume, care vor da gust preparatelor și te vor face să uiți de sare.
Un om trebuie să consume pe zi aproximativ șase grame de zahăr, adică o linguriță, însă alimentele pe care le mâncăm zilnic, în special cele procesate, depășesc chiar și cu 75% consumul zilnic de sare. Consumul în exces poate duce la hipertensiune arterială, osteoporoză sau agravarea unor boli instalate deja în organism și tocmai de aceea se recomandă consumul redus.
Cea mai bună alternativă la sare
Cele mai cunoscute legume și condimente care țin locul la sare sunt țelina, arpagicul, ceapa, prazul. De asemenea, tarhonul, dafinul, chimionul, busuiocul, pătrunjelul, șofranul, boiaua, piperul și cimbrul pot fi folosite la condimentarea mâncărurilor, iar astfel să nu vei mai simți nevoia să mai adaugi sare.
Trebuie să știți că cimbrul este recomandat să fie consumat cât mai des. Acesta și speciile de plante aromatice din familia lui sunt foarte bune antireumatice, antiseptice, antispasmodice, antimicrobiene, cardiace, carminative, diuretice și expectorante. Mai mult, studiile arată că această plantă poate scădea semnificativ nivelul de stres, fiind folosit și la tratarea anxietății.
Cimbrul este ideal și pentru tratarea problemelor respiratorii cum ar fi tusea, congestia nazală, sinuzita, bronșita sau astmul bronșic. Prin compusul său numit timol acționează asupra receptorilor de pe limbă, gură, gât și pasajele nazale, reducând-o semnificativ.
Consumați cimbru pentru un sistem imunitar mai puternic
Consumul regulat de cimbru face ca sistemul imunitar să devină mai puternic, fiind bogat în vitamina C. El ajută și la tratarea infecțiilor intestinale, având efecte benefice împotriva creșterii bacteriene. De asemenea, studiile au ajuns la concluzia că cimbrul poate fi o alternativă viabilă la Ibuprofen, cu mult mai puține efecte secundare, fiind cunoscut pentru efectele sale analgezice și antispastice.
Cimbrul este cunoscut și ca planta cu cea mai mare concentrație de antioxidanți printre care și luteina și zeaxantina. Cercetările arată și că acesta ar putea proteja oamenii de apariția cancerului la colon. Totodată, concentrația mare de fier și alte minerale importante regăsite în cimbru, stimulează producția de celule roșii, îmbunătățind circulația sanguină, dar permite și oxigenarea mai bună a organelor, potrivit antena3.ro.