Condamnat pentru patriotism

Condamnat pentru patriotism

Preotul Boian Aleksandrovici a fost caterisit de Tribunalul bisericesc ortodox sârb pentru că a oficiat slujbe religioase în limba română.

După ce a fost condamnat pentru faptul că a construit o biserică pe Valea Timocului, în Serbia, preotul Boian Aleksandrovici (31 de ani), de origine română, a fost caterisit pe motiv că a oficiat slujbe în limba română într-o biserică din Serbia.

Sentinţa de excomunicare, pronunţată pe 16 octombrie de către Iustin, episcopul ortodox sârb al Timocului, a fost comunicată şi preotului Bojan Aleksandrovici, care a fost judecat în absenţă. În actul semnat de episcopul Iustin se arată următoarele: „Boian Aleksandrovici, fost cleric al episcopiei de Timoc, a dispreţuit pe episcopul său competent şi fără aprobare şi acord al bisericii noastre a fost hirotonit în treapta preoţiei de către un episcop al Bisericii Ortodoxe Române. Ca urmare, pe presbiterul Boian Aleksandrovici îl caterisim din treapta preoţiei şi îl întoarcem în rândul laicilor fără drepturi şi funcţii“. „Fac închisoare pentru biserică“ Preotul Boian Aleksandrovici a construit, în 2004, prima biserică din Valea Timocului cu slujire în limba română, în satul Malainiţa. Autorităţile sârbe l-au condamnat la un an de detenţie, cu suspendare, fiind acuzat că a construit biserica fără autorizaţie, pe terenul personal. Anul acesta, în martie, preotul a început lucrările pentru a doua biserică, chiar dacă, în locul autorizaţiei de construcţie, nu a primit decât un aviz pentru un atelier de icoane. „O să facem biserica asta! O să mă închidă dacă trebuie, dar tot o să facem biserica asta“, a declarat Boian Aleksandrovici.

Pentru eforturile de păstrare a spiritului românesc într-o ţară slavă, Boian a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, pr. Constantin Stoica, spune că situaţia preotului Boian va fi discutată în şedinţa Sfântului Sinod de săptămâna viitoare, catalogând gestul de caterisire ca fiind „nedrept“.

Ne puteți urmări și pe Google News