Condamnat la închisoare pe viață. Bashar al-Assad și crimele sale împotriva umanității

Condamnat la închisoare pe viață. Bashar al-Assad și crimele sale împotriva umanității Sursa: arhiva EVZ

Instanța a pronunțat sentința în istoricul proces german. Un ofițer de informații al regimului sirian a fost condamnat la închisoare pe viață joi, 13 ianuarie, pentru crime împotriva umanității, comise în numele Guvernului președintelui Bashar al-Assad. Este primul proces mondial legat de tortura sponsorizată de stat, relatează presa germană.

Anwar Raslan, în vârstă de 58 de ani, a fost acuzat de infracțiuni, precum și de crimă, viol și tortură de către 58 de capete de acuzare pe durata războiului civil din regiune, în perioada în care era șef de investigații la o filială a Direcției Generale a Informațiilor din Siria.

Procedurile împotriva lui Raslan au început cu o întâlnire întâmplătoare la un centru de azil din Berlin, în urmă cu șapte ani, când Anwar al-Bunni, un avocat sirian proeminent pentru drepturile omului, l-a recunoscut pe Raslan ca fiind bărbatul care îl reținuse în Damasc.

Fost ofițer de informații, condamnat într-un istoric proces de tortură

Procesul a marcat prima dată când victimele siriene au avut șansa de a se confrunta cu un presupus autor de crime pentru guvernul lui Bashar al-Assad în timpul războiului civil din țară. Victimele care au vorbit în instanță în calitate de martori au descris cazul ca fiind o „piatră de hotar”, dar „un pas mic pe drumul spre justiție”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raslan a fost acuzat de crime care au avut loc între 29 aprilie 2011 și 7 septembrie 2012, când Siria era în plină revoluție. Procurorii spun că actele de crimă au avut loc „în contextul unui atac extins și sistematic asupra populației civile”.

Aceștia susțin că unitatea pe care Raslan o conducea a torturat cel puțin 4.000 de deținuți în acea perioadă, folosind metode care includeau bătăi și șocuri electrice. Fostul ofițer de informații sirian a fost condamnat, în cele din urmă, la închisoare pe viață.

Co-inculpatul său, Eyad al-Gharib, în vârstă de 44 de ani, un ofițer de rang inferior, a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare la începutul anului 2021.

Drepturile omului continuă să fie încălcate în Siria

Activiștii sirieni care trăiesc în Germania și în străinătate au salutat verdictul instanței, dar au avertizat, de asemenea, că atrocitățile continuă și în prezent în Siria. Organizația germano-siriană pentru drepturile omului, „Adoptă o revoluție”, a cerut, într-o declarație, ca această hotărâre să nu fie folosită ca „o frunză de smochin pentru inacțiune politică”, afirmând că guvernul german ar trebui să promulge o stopare la nivel național a deportărilor în Siria și să se asigure că superiorii lui Raslan nu vor rămâne nepedepsiți.

Human Rights Watch a descris condamnarea ca fiind „un pas revoluționar către justiție pentru crimele grave din Siria” și a cerut altor țări să urmeze exemplul Germaniei. Subliniind rolul central al supraviețuitorilor, avocaților și activiștilor sirieni în cadrul procesului, organizația a semnalat provocările prezentate de protecția martorilor și lipsa traducerii în arabă a procedurilor judiciare.

Steve Kostas, consilier juridic principal la Open Society Justice Initiative, a remarcat că, deși procesul a avut ca obiect evenimente din trecut, acestea continuă să aibă relevanță în Siria.

„Procesul a pus în evidență atrocitățile sistemice care continuă și în prezent împotriva sirienilor nevinovați”, a declarat consilierul juridic. Organizația sa a reprezentat în proces cinci supraviețuitori ai torturii din detenție și interogatoriu.

Justiția germană - speranță pentru victimele infracțiunilor 

Procesul a avut loc în temeiul principiului jurisdicției universale, care este consacrat în legislația germană și care permite judecarea în străinătate a celor acuzați de comiterea unor acte grave, precum genocidul sau crimele împotriva umanității.

Jurisdicția universală este un principiu juridic conform căruia anumite infracțiuni sunt atât de grave încât nu se aplică restricțiile teritoriale normale privind urmărirea penală, relatează Der Spiegel.

De la genocidul yazidiților din Irak la tortura sponsorizată de statul sirian și la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul, sistemul juridic german reprezintă tot mai mult contextul în care se face dreptate pentru infracțiuni comise în afara granițelor sale.

Potrivit unui raport din 2020, există peste o duzină de cazuri active legate de crimele comise în Siria care au loc în Germania.