Condamnarea Elenei Udrea hrănește cinismul moderatorilor | Telecomanda electronică

Condamnarea Elenei Udrea hrănește cinismul moderatorilor | Telecomanda electronică

ICCJ a dat, ieri, o primă sentință în dosarul „Gala Bute”. Citind rechizitoriul și ascultându-l pe avocatul Elenei Udrea, am putea redenumi acest dosar „Gala Pute”.

Puțin după ora 17.00, ziarele aruncau bomba: Elena Udrea a fost condamnată cu executare. 6 ani și multe sute de mii de euro de plată va trebui să suporte fostul ministru.

Mult mai greoi decât ziarele, televiziunile au reacționat și ele la știre. Prima care a intrat în regim de breaking-news a fost Digi24, cu o burtieră și un comentariu scurt. Apoi, motoarele industriei Marconi au început să livreze. RTV a spart emisia cu grafica de breaking-news, chiar dacă conținutul cu caracter de noutate nu era prea mult: pedepsele și vinovații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima stație tv care a adus informație nouă pe subiect a fost Antena 3 care, la ora 18.30, l-a băgat în direct, pe telefon, pe Alexandru Chiciu, avocatul Elenei Udrea. Argumentele lui Chiciu în favoarea clientei sale au captat interesul publicului, chiar dacă, pentru un deceniu Udrea fusese sinonimul răului în studiourile indignate ale integrului Felix.

Prin prezența lui Chiciu, stația a câștigat primplanul interesului mediatic și a adus 3,3 puncte de audiență în coșul audienței. Era prima dată, după 7-8 ani, când Udrea dispunea de spațiul tv al Antenei 3 . Până atunci, ea fusese doar un bun de larg consum al pieței naționale a corupților și pe care, deopotrivă, moderatorii și invitații îl abordaseră exclusiv în tonul urii.

Din această perspectivă, ziua de ieri a fost oarecum o sărbătoare a stației tv: Udrea se apropia de pușcărie. Surpriza a fost, însă, oferită de A3 când, spre surprinderea tuturor, Dana Grecu a anunțat sec: „o avem la telefon chiar pe dna. Udrea”. Suntem la ora 18.45. România televizionistă era înfometată de sângele protagoniștilor zilei. Publicul fusese pus la curent cu evenimentul și interesul față de subiect era la apogeu. Când argumentele Elenei Udrea au intrat pe spațiul Antenei 3, 389.500 de telespectatori erau acolo să o vadă și să o asculte ceea ce făcea ca stația să fie liderul de piață al momentului, pe segmentul news-tv.

Asta ne arată încă o dată nu numai că cinismul desăvârșit al maselor se manifestă în plenitudinea sa cu fiecare ocazie pe care i-o dă destinul, dar și că balcanismul poate fi o a doua noastră naționalitate.

Și, pentru că vedeta zilei „se dăduse cu dușmanul”, celelalte stații de știri culegeau firmituri de audiență căzute din coșul național al interesului public. La 18.45, RTV avea doar 114.000 de telespectatori și 1,2 puncte de audiență, Realitatea TV- 0,5, B1TV-0.3 și Digi24-0,4.

Ca să recupereze, toate stațiile au făcut eforturi jurnalistice serioase. TVR a înregistrat un interviu telefonic pe care l-a difuzat pe spațiul emisiunii lui Ionuț Costache (care tinde să devină vedeta televiziunii publice), iar telespectorii TVR s-au arătat destul de interesați pentru că postul public face vârful de audiență al zilei: 66.500 de telespectori au urmărit dialogul cu Udrea, la 21.00.

RTV recuperează pu blicul pierdut abia la 21.00. Stația reușește performanța ca, în ziua condamnării ei, să o aducă în studio pe Elena Udrea. Prezența ei adună, în medie, 424.300 de telespectatori în fiecare minut din segmentul 21.00-21.30, în timp ce A3, principala ei urmăritoare, atrage 386.333 de telespectatori. Vârful de audiență se înregistrează la 21.29, atunci când Traian Băsescu intervine telefonic în susținerea nevinovăției Elenei Udrea. 519.000 de telespectori urmăreau RTV la acel moment, cu aproximativ 10.000 mai mulți decât avea A3 și de 6 ori mai mulți privitori

Graficul de mai jos ne arată interesul public al subiectului „condamnarea Elenei Udrea”

Joi seară, premierul Sorin Grindeanu este așteptat la una din televiziunile de știri și în ziarul de luni veți găsi o comparație a interesului public manifestat de telespectorul român față de ultimele apariții televizate ale prim-ministrului. Să fie românul interesat doar de circ sau vrea să afle și cum merge economia? La această întrebare vom găsi împreună răspunsul.