Românii au talent. Scandalul ia amploare și trece la un alt nivel. Ce spune un reputat analist

Românii au talent. Scandalul ia amploare și trece la un alt nivel. Ce spune un reputat analist Sursa foto: Arhiva EVZ

Textele recitate de copilul Rareș Prisacariu la ”Românii au talent” sunt de mai mulți ani postate pe rețelele de socializare, ca mesaje motivaționale. Din acest motiv, pentru simplul motiv că le-a învățat și, ulterior, recitat, nu se poate vorbi despre un talent nativ al unui copil precoce.

Expertul în securitate Hari Bucur-Marcu s-a referit la câștigătorul de la ”Românii au talent”, ca la un copil precoce, care însă nu poate avea discernământ.

Hari Bucur Marcu este de acord că un copil poate fi precoce, cu câțiva ani înaintea generației lui, dar că niciodată nu va crede că, la această vârstă, un școlar își poate alege singur textele pe care le va citi.

„Copiii de șapte ani nu au discernământ. Nici natural și nici legal. Desigur, la vârsta lor de șapte ani, întâlnim copii superdotați, precoci, uneori cu trei-patru ba chiar cu cinci ani înaintea leatului, cu inteligență superioară vârstei, dar fără discernământ. Adică, chiar dacă pot citi și scrie cu câțiva ani înaintea altora de aceeași vârstă cu ei, copiii de șapte ani nu își pot alege lecturile sau domeniile de studiu, în urma vreunui proces intelectual deliberat, ci pot face doar la fel cu ceilalți copii de aceeași vârstă, care nu știu să citească și să scrie decât idei simple, pe alte subiecte: fie că citesc cuminți exact ce li se spune, fie că au ei chef să facă ceva anume, fără să știe de ce”, a spus expertul Hari Bucur Marcu.

A reproduce un text nu însemnă a avea un talent

Expertul în securitate a dat și exemplul unei tinere studente, din anii 1930, care putea să învețe mecanic toate cursurile care îi erau predate la cursurile facultății unde era înscrisă.

Cu toate astea, niciodată studenta respectivă nu a fost notată cu nota maximă, deoarece simpla reproducere a unor texte învățate mecanic, nu presupune un talent.

„Pe la mijlocul deceniului 1930, la Academia de Studii Economice era o studentă care putea să recite toate cursurile, pe care le învățase pe de rost, fără efort. Îi spuneai primele două cuvinte dintr-un paragraf și ea continua să îți spună textul din paragraful respectiv, cu deplină exactitate. Cu toate astea, niciun profesor nu i-a dat vreodată nota maximă, la niciun examen. Sper că vă dați seama de ce. Adică, pe vremea aceea, memorarea și reproducerea textelor, oricât de ample și de complicate, nu erau considerate talente care să îi pună pe cei care puteau face asta înaintea altora, care nu puteau. Dar care alții puteau să gândească cu mintea lor mai bine decât cel care memora perfect. Mai ales la o școală cum era ASE pe vremea aceea”, a continuat expertul în securitate.

A câștigat concursul Românii au talent

Micuțul Rareș Prisacariu a câștigat concursul ”Românii au talent”, de la Pro TV, după ce a recitat mai multe texte pe care le-a învățat pe de rost.

El a primit marele premiu de 120.000 de euro, dar și multe aplauze și critici din partea românilor. Unii dintre ei consideră copilul ca fiind extrem de talentat, în timp ce alții îi contestă calitățile.

„Pe vremea asta însă cel mai talentat român posibil este un puști de șapte ani, pe care l-au pus părinții și sponsorii pe o scenă televizată, să spună cu suflet și dicție texte de trei-patru pagini format A4, despre teme formulate de aduți. E o diferență, nu?”, a mai scris Hari Bucur-Marcu.