Concursul de director de şcoală. Un absolvent de liceu a evaluat două profesoare cu titlul de doctor, iar pe una a picat-o

Concursul de director de şcoală. Un absolvent de liceu a evaluat două profesoare cu titlul de doctor, iar pe una a picat-o

La Liceul cu Program Sportiv din Clinceni, actualul director a tras sforile pentru a-şi desemna urmaşul, sindicatele şi reprezentantul ministerului au închis ochii

Controversatul concurs pentru directorii de şcoli şi licee se află în faza rezolvării contestaţiilor, care se va încheia pe 9 decembrie. „Evenimentul Zilei” a adus, în ultimele luni, în atenția publică câteva dintre situațiile în care regulamentul a fost încălcat cu bună ştiinţă, unele ajunse și în atenția DNA. O mare problemă a plecat chiar de la constituirea comisiilor de concurs. Conform metodologiei, autorităţile locale au impus doi din cinci membri şi, astfel, au existat situaţii absurde în care candidaţi cu nota 10 la proba scrisă au picat interviul. „Evenimentul Zilei” a prezentat cazuri din Dolj, Suceava şi Mureş.

De la 10 la sub 5

Nici la o aruncătură de băţ de Bucureşti, la Liceul cu Program Sportiv din Clinceni, lucrurile nu au stat mai bine. Acolo au fost două candidate, ambele deţinătoare ale titlului de doctor. Una dintre ele a depus contestaţie. Ea arată în documentul depus la Inspectoratul Şcolar Ilfov că, la proba de interviu, „diferenţa dintre punctajele acordate de membrii comisei este extremă!!! Astfel: coordonatorul comisiei (inspector şcolar adjunct) şi unicul reprezentat legitim al profesorilor din şcoală miau acordat punctaj maxim (10), iar directorul în funcţie, în conflict de interese cu candidatul, şi cei doi reprezentanţi ai autorităţilor locale (care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de metodologie) miau acordat punctaje sub 5”. Candidata mai reclamă că unul dintre cei doi reprezentanţi ai administraţiei locale avea doar studii medii, dar a evaluat concurentele cu titlul de doctor.

O scrisoarea deschisă şi pierdută

De altfel, într-o scrisoare deschisă, din 7 noiembrie, adresată şefei Inspectoratului Ilfov, Daniela Barbu, profesorul Ion Coraciu, membru al comisiei de evaluare şi al Consiliului de Administraţie al liceului, dar şi fost director al instituţiei şi inspector general, se plângea că, deşi semnalase cu o lună înainte deficienţele grave în alcătuirea CA şi în stabilirea comisiei de evaluare, aceasta nu luase nicio măsură. De asemenea, el demonstra că directorul se afla în conflict de interese și nu putea să facă parte din comisia de evaluare la concursul pentru ocuparea funcției de director.

„Am așteptat cu emoție desfășurarea concursului”

„Ca profesor titular în prezent și ca fost director al acestei unități, ca fost inspector școlar general timp de 6-7 ani, am așteptat cu emoție și interes profesional desfășurarea concursului, întrucât în competiție s-au fost înscris două (candidate), colege deținătoare ale titlului de doctor, cu vechimi diferite în învățământ și experiențe diferite, iar unitatea de învățământ, în ultimii ani, a fost mereu în regres”, scria Coraciu, fără să fie luat în seamă. „Or, în cazul Liceului cu Program Sportiv Clinceni s-a trecut peste prevederile legale: dintre cei patru membri care, în mod obligatoriu, trebuiau propuși de Consiliul de Administrație al unității, un loc a fost ocupat nelegal de către director, iar două locuri au fost propuse direct de către Primărie, contrar normelor metodologice. În aceste condiții abuzive s-a ajuns la situația de excepție, situație pe care trebuia să și-o asume tot Consiliul de Administrație al unității de învățământ, în comisia de evaluare fiind prezent un membru cu studii medii, în condițiile în care în localitate sunt sute de absolvenți de învățământ superior, foștii elevi ai școlii, care au acum copii la școală și sunt oameni cu respect față de școala în care au învățat ei, iar acum învață copiii lor”, scria profesorul Coraciu.

Doctor în Ştiinţele Educaţiei

În contestaţia depusă, candidata Ileana Narcisa Ştefănescu reclamă că „cei doi reprezentanţi ai autorităţii publice locale, care trebuiau propuşi în Consiliul de Administraţie din lista propusă de Consiliul Local şi primar au fost introduşi în comisie de acest director (…) unul dintre cei doi având studii medii”, ea având titlul de doctor în Ştiinţele Educaţiei şi specializări în Management şi Evaluare Educaţională!

Atât membrul comisiei, Ioan Cornaciu, cât şi concurenta Ileana Narcisa Ştefănescu semnalează „atitudinea de non-combat a reprezentanţilor sindicatelor şi al Ministerului Educaţiei, care nu au semnalat coordonatorului comisiei viciile de procedură şi de organizare”. Drept urmare, cei doi nu au semnat Procesul-verbal, neasumându-şi rezultatele. Asta nu a contat, coordonatorul comisiei a validat concursul.

Mircea Dumitru: „Mai multe anchete penale”

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat marţi că va mandata Corpul de Control să analizeze situaţiile în care s-au înregistrat diferenţe de evaluare a CV-urilor candidaţilor la funcţiile de directori de şcoli. „Ne aflăm în plin proces de depunere a contestaţiilor. Cred că suntem datori profesorilor cu un răspuns clar referitor la posibilitatea contestării probei de evaluare a CV-ului. În acest moment, există mai multe anchete penale deschise ca urmare a sesizărilor inspectoratelor şcolare judeţene sau ale candidaţilor. Pentru ca anchetele să îşi urmeze cursul firesc, iar cei care au încălcat legea să plătească, nu este oportună, din punct de vedere juridic, o intervenţie administrativă. Rămân fidel demersurilor de a depune toate eforturile pentru a asigura un concurs corect. De aceea, voi mandata Corpul de Control să analizeze toate cele peste 150 de situaţii în care s-au înregistrat diferenţe de evaluare a CV-urilor candidaţilor şi pe care le-am centralizat la nivelul ministerului”, a spus Mircea Dumitru.