Concurs hipic de sărituri cu premii de 240.000 de euro. Cel mai mare eveniment internațional de echitație din România, la Herneacova

Concurs hipic de sărituri cu premii de 240.000 de euro. Cel mai mare eveniment internațional de echitație din România, la Herneacova

Cel mai mare eveniment internațional de echitație organizat în România după revoluție a început săptămâna aceasta județul Timiș. Herneacova International Jumping este o competiție ecvestră de sărituri peste obstacole care pune în joc premii ce depășesc 240.000 de euro și trei puncte în clasamentul international.

Competiția are loc în perioada 13-17 și 20-24 septembrie pe Domeniul Herneacova din Judetul Timiș, sub egida Federaţiei Ecvestre Române şi a Federaţiei Ecvestre Internaţionale. Alături de reprezentanții României, aici se întrec peste 200 de jochei și 450 de cai, care vin din 19 țări: Germania, Franța, Italia, Olanda, Turcia, Grecia, Bulgaria, Croația, Ungaria, Serbia, Austria, Belgia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Cipru, Japonia și Coreea de Sud.

Concursul în sine va avea 42 de probe, cu nivele diferite de dificultate: înălţimea obstacolelor poneşte de la 1,2 metri şi ajunge la 1,5 metri (n.r. înălțime maximă competițională în afara olimpiadelor). “Pentru a ne asigura că acest concurs este la cel mai înalt standard, am cooptat în stafful de organizare oameni cu o foarte mare experienţă în domeniu. Spre exemplu, preşedintele juriului de arbitri este Damaris Ismalun, din Franţa. De asemenea, tot din Franţa îi avem pe Michel Ismalun, care organizează obstacolele şi probele, şi pe Pierre Hantz, consultant în echitaţie. Din Italia, îl avem pe Stefano Morriale, unul dintre cei mai buni stable manageri”, a declarat directorul de concurs, Daniel Scornea.

Cum se întrec jocheii

Ne puteți urmări și pe Google News

În România, disciplina de sărituri peste obstacole este cea mai populară disciplină ecvestră urmată îndeaproape de concurs complet și dresaj. În toate zilele concursului, publicul e așteptat să admire cele mai bune prestații. ”Disciplina de obstacole este una din cele trei discipline ecvestre olimpice. Presupune efectuarea unui parcurs de obstacole într-o ordine predeterminată. Există o distincție între stationate, oxere sau triple, riviere și obstacole naturale. Cel mai întâlnit tip de barem este baremul A la cronometru: călărețul care contabilizează cel mai mic număr de penalizari atribuite pentru obstacolele doborâte, refuzuri sau depășiri ale timpului alocat, și care obține timpul cel mai bun câștigă proba. În competițiile cu barem C, punctele de penalizare sunt transformate în secunde. Călărețul care obține cel mai mic timp câștigă proba. În prezent, această disciplină se bucură de o popularitate mare, cu precădere în Europa și America de Nord”, explică organizatorii.

Loc de poveste

Domeniul Herneacova a devenit în ultimii ani o atracție turistică veritabilă. Atestată documentar în anul 1349, Herneacova este una din cele mai vechi localități din Timiș. La începutul secolului XIX, Herneacova a fost cumpărată de familia Bydeskulhy, iar mai târziu a ajuns în patrimoniul grofului maghiar Iakabfi care și-a construit un conac la liziera pădurii.

Mai aproape de prezent, domeniul Herneacova a trecut printr-o investiție de câteva milioane de euro.

Baza hipică cu cele trei terenuri omologate și grajduri mobile l-a cucerit pe vicepreședintele Federației Ecvestre Internaționale, care are în plan să aducă în România, la Herneacova, câteva show-uri. “Locaţia este cu adevărat miraculoasă, pentru călăreţi. Cred că această bază de echitaţie reprezintă o oportunitate foarte mare pentru organizarea a multe alte competiţii importante. Tocmai de aceea, vom aduce aici, câteva show-uri organizate de Longines, care este unul dintre partenerii noştri”, a spus vicepreşedintele FEI, Armagan Ozgorkey.