CONCURS DE FOTOGRAFIE în memoria fostului nostru coleg Mihai Vasile

CONCURS DE FOTOGRAFIE  în memoria fostului nostru coleg Mihai Vasile

Centrul de fotografie documentară anunță un concurs și primele granturi, oferite exclusiv pentru fotografie, în memoria fotografului Mihai Vasile, fostul nostru coleg, care a condus Secția Foto a Evenimentul zilei, la începutul anilor 2000. Concursul este deschis tuturor românilor care au peste 18 ani, iar prin cele cinci premii puse în joc, retribuite cu câte 1.400 de euro, organizatorii doresc să stimuleze apariția de proiecte vizuale noi, documentate pe termen lung.

În memoria fotografului Mihai Vasile, fostul nostru coleg care a condus secțiile Foto ale mai multor publicații și agenții de presă, inclusiv la Evenimentul zilei, Centrul de fotografie documentară anunță primele granturi, oferite exclusiv pentru fotografie. Este vorba despre 5 granturi, în valoare de 1.400 euro fiecare, pentru care se organizează un concurs la care doritorii se pot înscrie până pe 30 aprile 2017. „Va fi, practice, un concurs de idei, iar cele mai bune propuneri vor primi o finanațare pentru ca, timp de un an, să realizeze proiectele”, a explicat, pentru Evenimentul zilei Petruț Călinescu, fostru nostru coleg care a făcut parte din echipa condusă de Mihai Vasile și membru al juriului ce va selecta propunerile. Cei selectați în urma concursului. în care se va ține cont de cele mai bune idei, vor avea la dispoziție un an de zile pentru proiectele inițiate de Centrul de fotografie documentară (CdFD). 

 „Suntem bucuroși să anunțăm primele granturi, oferite exclusiv pentru fotografie, în memoria prietenului și fotografului Mihai Vasile. Trăim asaltați zilnic de mii de imagini pe care le vedem la televizor, telefon sau calculator. Puține ne zic ceva cu adevărat și mai puține schimbă ceva în noi. Fotografia de calitate are nevoie de timp și de resurse – atât în modul în care este făcută cât și în cel în care este consumată”, transmite Centrul de fotografie documentară (CdFD). 

Este vorba despre cinci proiecte noi de fotografie documentară, care încep acum și se desfășoară timp de un an de zile în România, care vor primi fiecare câte un grant de 7500 lei brut (6300 net)  și se vor materializa fiecare printr-un mini album foto, în tipar offset (300 exemplare).

„Noi, cei din CDFD vom face la rândul nostru două proiecte. Cele 7 proiecte vor alcătui primele albume din colecția tipărită a Centrului de Fotografie Documentară – de al cărei design și producție se va ocupa Radu Manelici, unul dintre cei mai talentați designeri de carte. Căutăm idei, povești și abordări noi, centrate în jurul unui subiect/fir narativ vizual care se pretează la o documentare foto pe termen lung (maxim un an, începând cu 1 iunie 2017)”, au mai precizat organzatorii.

În cadrul concursului se va ține cont de:

  • originalitatea ideii
  • potențialul ei vizual,
  • experiența și entuziasmul aplicantului
  • portofoliul său
  • predocumentarea subiectului este foarte importantă – vor fi preferate propunerile cu o poveste concretă în detrimentul temelor generice.

 Cerințe:

O descriere a proiectului propus, de maxim o pagină. Poveștile trebuie să fie din România (pot include deplasări și în alte zone, atâta timp cât subiectul are în centru spațiul românesc).

O scurtă biografie narativă a participantului, de maxim o pagină.

Un proiect anterior, care să conțină între 12-20 imagini, latura mare 1200 px, plus o scurtă descriere a lui.

Toate cele 3 puse într-un folder, zipuite și trimise la granturi.cdfd@gmail.com până la data de 30 aprilie 2017 (ora 24:00). Câstigătorii vor fi anunțați pe site-ul nostru până la data de 30 mai 2017.

TERMENI ȘI CONDIȚII:

 Eligibilitate:

Concursul este deschis cetățenilor români, care au peste 18 ani. Fiecare participant se poate înscrie cu o singură propunere. Sunt acceptate propuneri din partea unor echipe de doi fotografi sau fotograf + jurnalist, atâta timp cât rezultatul este preponderent vizual. 

Modalitatea de plată:

Câștigătorii vor primi în total suma de 6.300 lei, după reținerea unui impozit de 16% din suma brută de 7.500 lei. Contractul de acordare a premiului presupune două tranșe egale de plată, una la începutul documentării și cealaltă la sfârșit, după ce câștigătorii predau materialele conform cerințelor.

CdFD își rezervă dreptul de a nu plăti a doua tranșă, în cazul în care câștigătorii nu își finalizează proiectul. Câștigătorii sunt liberi să folosească suma cum cred de cuviință; nu sunt necesare documente justificative pentru cheltuirea acesteia. 

Publicarea și drepturile de autor:

Drepturile de autor asupra imaginilor făcute în cadrul acestor granturi aparțin autorilor. Câștigatorii vor permite CdFD să folosească materialul rezultat în materiale de promovare a granturilor și activităților centrului, precum și pentru o singură ediție a albumui foto în print (2018).  Fiecare câștigător va primi câte 10 exemplare din seria completă a tuturor proiectelor. Tirajul final este de 300 de exemplare, iar dreptul distribuției aparține CdFD. Ne rezervăm decizia de a nu publica proiectul, dacă acesta nu îndeplinește standardele calitative propuse. 

JURIUL

Juriul este format din membri fondatori CDFD: Ioana Cîrlig, Petrut Călinescu, Marin Raica, Ioana Călinescu. Decizia juriului este definitivă și va fi însoțită de o motivație pentru fiecare câștigător în parte.

Despre Mihai Vasile

Mihai Vasile a fost unul dintre cei mai buni fotoreporteri din România postdecembristă. A lucrat ca fotoreporter din 1991 şi a organizat departamentele foto la Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Mediafax. A colaborat cu publicaţii româneşti şi cu agenţii de presă ca Reuters, Associated press şi EPA. În 1996 a câştigat premiul Fotografia Anului la secţiunea Politic, acordat de Fundaţia Culturală Română. A fost co-fondator al Centrului pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), înfiinţat în 2001. De asemenea, a lucrat mulţi ani cu organizaţia Vier Pfoten şi a lăsat peste tot amintirea unui excelent profesionist. S-a înconjurat întotdeauna de fotoreporteri talentaţi, cărora le-a pus în valoare calităţile, „i-a scos în faţă”. A creat, astfel, „cel puţin două super-echipe de fotoreporteri, la Evenimentul zilei şi la Jurnalul naţional”, spune unul din cei care i-au fost colegi în ale fotografiatului de presă. A încetat din viață, la doar 51 de ani, în decembrie 2014.