Concluziile unui G-20 care dezvăluie pierderea influenței Occidentului
- Dragoș Lefterescu
- 13 septembrie 2023, 06:54
"Am reușit să neutralizăm eforturile occidentale de a 'ucrainiza' agenda summitului", s-a lăudat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Concluziile unui G-20 care dezvăluie pierderea influenței Occidentului. India a condus tot anul un mare festival diplomatic: peste 200 de întâlniri ale delegațiilor internaționale au avut loc în 60 de orașe din întreaga țară, culminând cu un summit final într-o capitală haotică care, timp de trei zile, a reunit șefi de stat din peste 40 de țări. G -20 s-a încheiat duminica aceasta la New Delhi încercând să apară în scris o imagine a unității care nu reflectă o realitate globală fragmentată de blocuri din ce în ce mai marcate.
Inițial, grupul de lideri a împins economia globală dintr-o criză financiară periculoasă asiatică și a promis că o nouă ordine mondială va fi guvernată de cooperarea internațională. Însă tabloul actual este dominat de un nou război rece între cele două superputeri, Statele Unite și China, și de confruntarea dintre Moscova și Occident în urma invaziei ruse din Ucraina, scrie elmundo.es.
Occidentul își pierde influența
Marile democrații își pierd influența în Africa, Orientul Mijlociu și America Latină în fața unor regimuri autoritare precum cel de la Beijing. Între timp, Sudul Global, unde se află țările în curs de dezvoltare, se mișcă cu o forță tot mai mare pe mai multe fronturi, cerând mai multă atenție și voce în aranjamentele guvernării globale.
Pentru președintele Joe Biden, absența la Delhi a omologul său chinez Xi Jinping a fost o bună oportunitate de a ocupa centrul summitului sau cel puțin de a-l împărți cu gazda Narendra Modi, prim-ministrul Indiei. Biden a profitat de ocazie pentru a prezenta o agendă ambițioasă cu noi acorduri de finanțare pentru țările cu venituri mici și un megaproiect de infrastructură (un coridor maritim și feroviar care leagă India de Orientul Mijlociu) care urmărește să contracareze noul Drum al Mătăsii promovat de Beijing într-un moment în care partenerii arabi tradiționali ai SUA își aprofundează legăturile cu China.
Summitul liderilor lasă un gust dulce-amar în gură. Au fost cuvinte bune, apărarea unanimă a multilateralismului, dar puține angajamente inovatoare. Modi a sărbătorit ca o victorie personală faptul că a obținut, în calitate de gazdă și mare echilibrator în jocurile de putere, un consens ca toți colegii săi pentru a semna o declarație finală care a fost criticată pentru conținutul său gol și recurent privind problemele legate de schimbările climatice.
Dar documentul a făcut mai mult zgomot din cauza secțiunii în care include poziția cu privire la invadarea rusă a Ucrainei: abordează impactul economic al războiului și își reiterează sprijinul pentru rezoluția ONU care se opune agresiunii Rusiei, dar nu condamnă atacul după ce Kremlinul, susținut de Beijing, a respins limbajul care acuză Rusia pentru conflict.
Amenințările Moscovei
Confruntate cu amenințările Moscovei de a bloca pentru prima dată documentul final la un summit G-20, dacă poziția sa nu va fi adoptată, delegațiile sunt mulțumite de acord, în ciuda faptului că acesta arată o divizare mai mare în ceea ce privește sprijinul necondiționat pentru Kiev. De asemenea, este o lovitură pentru influența țărilor occidentale, care au încercat fără succes să-i determine pe ceilalți să se alăture unei condamnări mai puternice a Rusiei.
Dar în fața galeriei, țări precum Statele Unite au lăudat o declarație care "face o treabă foarte bună în apărarea principiului că statele nu pot folosi forța pentru a obține achiziții teritoriale sau pentru a încălca integritatea teritorială a altor state", a spus consilierul Casei Albe pentru securitate națională, Jake Sullivan.
De asemenea, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat summitul indian drept un succes și a spus că, datorită poziției consolidate a țărilor din Sudul Global, Rusia a reușit să se asigure că agenda G-20 nu este umbrită de conflictul din Ucraina.
"Am fost capabili să neutralizăm eforturile Occidentului de a ucrainiza agenda summitului", s-a lăudat Lavrov. La Kiev, însă, nu erau atât de fericiți. Guvernul lui Volodimir Zelenski a declarat că "G-20 nu are de ce să fie mândru".
Li a avut o scurtă întâlnire cu Joe Biden
Prezența Chinei la Delhi, în ciuda greutății sale geopolitice mari, a trecut neobservată din cauza absenței lui Xi Jinping. Surse diplomatice din delegațiile europene spun însă că sunt surprinse de cât de "participativ" a fost trimisul Beijingului, premierul Li Qiang, care "a vâslit în aceeași direcție cu Occidentul" în propunerile de combatere a schimbărilor climatice și de sprijin mai mult pentru țările în curs de dezvoltare. Chiar și delegația chineză, spun surse europene, după ce a făcut lobby cu Moscova pentru a reduce tonul războiului din Ucraina în declarația finală, ar fi mediat cu aliatul său rus, astfel încât acesta a ajuns să cedeze și să o semneze.
În pauza pentru schimburile bilaterale de duminică, Li a avut o scurtă întâlnire cu Joe Biden. "Nu a fost nicio confruntare. Am discutat despre stabilitate și emisfera sudică", a dezvăluit președintele american din Vietnam, unde a aterizat după încheierea întâlnirilor de la Delhi.
Summitul G-20 anul viitor
Summitul a culminat cu Modi care i-a predat ștafeta brazilianului Lula da Silva, care va găzdui summitul G-20 anul viitor, la Rio de Janeiro. Lula i-a făcut cu ochiul neașteptat lui Putin, absent la Delhi, asigurându-l că nu va fi arestat dacă va decide să călătorească în Brazilia. Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin în martie, acuzându-l de crime de război. CPI a apărut după o foaie de parcurs adoptată în 1998 în Statutul de la Roma, la care Brazilia este semnatară. (Rador)