Concluziile procurorilor DNA din bilanțul pe 2013: “Condamnările sunt tot mai severe, au fost date peste 63 de pedepse de peste 5 ani închisoare”. Măsuri asiguratorii de peste 1,5 miliarde de lei!

Concluziile procurorilor DNA din bilanțul pe 2013: “Condamnările sunt tot mai severe, au fost date peste 63 de pedepse de peste 5 ani închisoare”. Măsuri asiguratorii de peste 1,5 miliarde de lei!

Un număr de 1.051 de persoane anchetate în dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost condamnate definitiv, în 2013, ceea ce reprezintă o creştere cu 41 la sută comparativ cu anul anterior, a declarat ieri procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi.

DNA a făcut public ieri seară raportul pe anul 2013, principalele concluzii care au reieșit din raport sunt următoarele:

  • A crescut cu aproximativ o treime numărul de cauze și de persoane trimise în judecată – peste 1.000 de persoane în 270 de dosare.
  • Profeţiile lui George Maior despre fenomenul corupţiei VIP-uri acuzate de corupție

Procurorii au menținut atenția privind soluționarea cauzelor importante și complexe finalizate prin rechizitorii. Astfel, din cei 1073 inculpați trimiși în judecată (49 persoane juridice) s-a dispus trimiterea în judecată a 303 persoane care au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante. Între persoanele trimise în judecată care ocupau funcții de conducere, control ori alte funcții importante sunt 8 demnitari (1 europarlamentar, 1 ministru, 4 deputați, din care unul este și vicepremier al Guvernului României, 2 subprefecți), 5 președinți și vicepreședinți de consiliu județean, 34 primari și viceprimari, 25 magistrați (13 judecători și 12 procurori) 19 avocați, 34 polițiști, 24 lucrători vamali, 5 comisari de Gardă Financiară, 1 rector, 1 prorector, 4 comandanți de unitate, 10 directori de companii/societăți naționale, 22 directori din alte instituții publice etc.

  • BILANŢ DNA. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti despre urmărirea lui Chiţoiu: Judecătorii şi procurorii corecţi îşi vor face treaba! 
  • Complexitatea cauzelor finalizate prin rechizitorii este relevată și de valoarea prejudiciului produs prin aceste fapte - aproape 250 de milioane de euro.
  • O realizare importantă o reprezintă măsurile asigurătorii dispuse de procurori asupra unor bunuri în valoare de peste 1,5 miliarde lei.
  • Calitatea dosarelor a fost confirmată prin scăderea semnificativă a ponderii soluțiilor de achitare pe temeiuri de fond, la 7,5 % din totalul inculpaților față de care s-au pronunțat soluții definitive, față de 10,2% în 2012.
  • Peste 1.000 de persoane condamnate definitiv în dosare de corupție – in creștere cu 41% față de anul precedent.
  • Preşedinta Curţii Supreme, Livia Stanciu: „Există riscul ca instituţiile statului să nu mai reziste la presiuni continue şi mai ales îndelungate. Şi mă refer chiar la DNA!”

Condamnări în dosare de mare corupție

Ne puteți urmări și pe Google News

A continuat pronunțarea unor soluții de condamnare în dosarele de mare corupție, astfel că, printre cei 1.051 inculpați condamnați se regăsesc 10 persoane cu funcție de demnitate publică în stat: 2 miniștri, 1 senator, 5 deputați (din care 1 în Parlamentul Republica Moldova; 1 era director general Regia Națională a Pădurilor, la momentul săvârșirii infracțiunii, iar la data trimiterii în judecată era deputat; 1 era șef Departament Legislativ Camera Deputaților la momentul săvârșirii infracțiunii, ulterior a devenit deputat), 1 șef al Marelui Stat Major General (cu rang de secretar de stat) și 1 inspector guvernamental.

  • Directorul SRI, George Maior: "Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Anul trecut am transmis peste 1.000 de informări către DNA" 

Corupția din magistratură și poliție

Ca și în anii precedenți, corupția în instituțiile de aplicare a legii a constituit o prioritate a activității DNA, dovadă fiind faptul că au fost condamnați definitiv 10 magistrați, din care 5 judecători (2 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, 1 vicepreședinte curte de apel, 1 judecător de tribunal și 1 judecător de curte de apel) și 5 procurori (1 procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, 2 procurori de la parchete de pe lângă tribunal, 1 prim-procuror la parchet de le lângă judecătorie și 1 procuror la parchet de le lângă judecătorie). Prin hotărâri definitive, au fost condamnați 47 ofițeri și agenți de poliție, din care 12 subofițeri și 35 ofițeri (6 cu funcții de conducere). În ceea ce privește corupția din instituții financiare și alte instituții de control, se constată că au fost condamnați definitiv 69 inculpați, 25 lucrători vamali, 13 comisari Gardă Financiară (1 comisar șef), 4 comisari Garda de Mediu, 2 comisari Protecția Consumatorului, 24 inspectori în alte instituții publice.

  • BILANŢ DNA. Procurorul general, Tiberiu Niţu, reproşează DNA că are resurse, buget şi personal mai mari decât celelalte parchete 
  • Din perspectiva caracterului descurajator al pedepselor aplicate, din raport reiese că, în continuare, mai puțin de un sfert dintre persoanele condamnate execută pedepse în penitenciar și că au fost reținute circumstanțe atenuante în mai mult de jumătate din cazuri. Concomitent, se remarcă faptul că în cauzele de mare corupție sau care au produs prejudicii importante, pedepsele sunt tot mai severe, fiind aplicate 63 de pedepse de peste 5 ani închisoare.

DNA: Condiții de presiune fără precedent pentru sistemul judiciar

"Consolidarea unui corp de procurori și ofițeri de poliție judiciară cu experiență în finalizarea investigațiilor complexe și pregătiți să reziste în condiții de presiune fără precedent pentru sistemul judiciar reprezintă cea mai importantă realizare, a arătat procurorul șef al D.N.A la prezentarea Raportului de activitate, iar menținerea acestei culturi instituționale reprezintă o condiție esențială pentru a asigura în continuare eficiența luptei anticorupție," se arată în bilanțul DNA. 

  • BILANȚ DNA. Kovesi: Au fost trimişi în judecată 6 miniştri şi parlamentari, 5 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene