Corpul de control al MinisteruluI Sănătății finalizează abia acum concluziile controlului derulat la Spitalul din Piatra Neamț după incendiul de la secția ATI.
Ministerul Sănătății finalizează abia acum, cu două luni întârziere, concluziile controlului legat de incendiul de la Spitalul Piatra Neamț.
În tragedia de la secția ATI de la Spitalul Piatra Neamț și-au pierdut viața 10 persoane. Cu toate acestea, Corpul de control a început abia spre finalul lunii ianuarie să verifice cauzele incendiului.
Dezvăluirea a fost făcută de șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, Constantin Dina, la Realitatea Plus.
„Raportul privind incendiul catastrofal din secția ATI a Spitalului Piatra Neamț nu este gata. Abia în a treia săptămână din ianuarie a început controlul. Ceea ce există acum este un raport al Direcției de Sănătate Publică Neamț, împreună cu alte instituții ale statului, precum Agenția Națională a Medicamentului și Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat”, a declarant Constantin Dina.
Constantin Dina a precizat că abia în acest moment se scrie raportul întocmit după verificările de la Piatra Neamț. De aceea, a spus Constantin Dina, nu pot fi date publicității informații despre concluziile controlului.
Concluziile controlului de la Piatra Neamț întârziate cu două luni
El a dezvăluit că multe rapoarte și note de control sunt ignorate de oficialii ministerului. Mai mult, susține Constantin Dina, de multe ori nu se dau sancțiuni deoarece legislația este depășită.
„Controale s-au făcut, măsuri au fost trasate, către structurile din Ministerul Sănătății și în sarcina conducerilor instituțiilor verificate. E limpede că nu s-au pus în practică toate măsurile. Mai nou, instrumentul pe care-l aveam la îndemână, comisiile de disciplină, pentru a trage la răspundere, administrativ, persoanele care încălcau legislația, au fost statuate ca neconstituționale în octombrie 2020. Pentru încălcări de ordine de ministru sau hotărâri de guvern nu mai poate fi tras nimeni la răspundere, penal. Aceasta pentru că nu sunt legi de categorie primară, adică legi sau ordonanțe, a mai spus șeful Corpului de Control.
În acest context, el a apreciat că legislația în domeniu și-a atins limitele și trebuie schimbată.
Legislația trebuie actualizată
Constantin Dina a mai declarat că, din 2015, corpul de control a făcut în jur de 230 de verificări la instituții subordonate Ministerului Sănătății. Multe dintre rapoartele sale au ajuns la parchet și fac subiectul unor anchete.
„Din 2015, Corpul de Control a făcut cam 230 de controale în instituțiile de sănătate publică și în deconcentratele Ministerului. Din nefericire, nu putem face publice marile probleme din sistemul sanitar. Aceasta deoarece majoritatea au luat drumul parchetelor și sunt anchete penale în curs. Dacă am începe să spunem ce s-a găsit acolo este posibil să interferăm cu această anchetă”, a declarat Constantin Dina.
Șeful Corpului de control a mai spus că există un raport foarte clar cu privire la achiziția de măști sanitare. De asemenea, s-au făcut verificări și cu privire la o serie de angajări în Ministerul Sănătății.