Cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, comunitatea de români din Toronto va putea participa, pe 13 decembrie, la Concertul anual de Crăciun al Coralei Armonia. Grupul, înfiinţat în 2002 din solişti amatori, a participat la majoritatea evenimentelor importante din cadrul comunităţii din Toronto.
Misiunea oficială a acesteia este de a "întreţine vie candela muzicii corale româneşti, la mii de kilometri depărtare de izvoarele ei. Prin piesele din muzică universală incluse în repertoriu se încercăm să ne facem părtaşii culturii muzicale internaţionale, convinşi fiind că muzica este limbajul fără frontiere ce se adresează sufletului şi minţii, făcându-ne mai buni, mai înţelegători, mai toleranţi", după cum este precizat pe site-ul Armoniachoir.com. Numele Armonia a fost ales pentru a reflecta nu numai armonia muzicală, ci mai ales credinţa membrilor în puterea muzicii de a trece peste diferenţele de toate felurile şi de a crea înţelegere, toleranţă, unitate spirituală, într-un cuvânt – armonie. Numele coralei este în acelaşi timp o anagramă pentru România, "o Românie pe care cu toţii o purtăm în suflet aici, departe de ţară, şi a cărei armonie dorim să o împărtăşim tuturor celor care vor să vină cu noi pe această punte nevazută a sufletului creată de cântecul românesc spre ceea ce câteodată numim, cu dor, acasă", mai precizează membrii grupului.
Ideea unui cor românesc la Toronto s-a născut de fapt acum 20 de ani. Stabilit la Toronto, profesorul de muzică Augustin Medan a format un cor la biserica Sf. Gheorghe, pe atunci singura biserică românească din oraş, cu care a participat la diverse manifestări româneşti timp de câţiva ani. Mai târziu, în 2001, cedând insistenţelor unor prieteni, dar şi dragostei sale pentru muzică, a pus pe picioare un grup coral cu care a prezentat un concert de colinde la parohia ortodoxă Sf. Ioan Evanghelistul, din Toronto.
Succesul coralei româneşti După câteva luni s-a hotărât să înfiinţeze o corală solidă, cu oameni care au talent şi pasiune, cât şi ceva cunoştinţe de muzică. Astfel, pe 7 noiembrie 2002, corala a fost înregistrată ca societate cultural-artistică româno-canadiană. În decembrie 2002, a prezentat primul concert oficial de Crăciun, găzduit de parohia greco-catolică Bunavestire, în faţa unui public care a ovaţionat minute în şir şi a cântat alături de cor.
A urmat apoi, în iunie 2003, un concert cu muzică pe versuri de Eminescu, unele din ele fiind interpretate pentru prima oară pe continentul nord-american.
Din acel moment, grupul a continuat să înveţe şi să prezinte piese din repertoriul clasic românesc şi universal, muzică de inspiraţie folclorică, muzică religioasă şi colinde. În repertoriu sunt incluse peste 200 de piese, ce au fost prezentate la concertele de Crăciun şi de Paşti, la manifestări culturale ale comunităţii româneşti din Toronto şi Ontario, la hramuri ale bisericilor româneşti de diferite confesiuni, la Cenaclul revistei "Observatorul" (Cenaclul Nicăpetre), cât şi la concerte de strângere de fonduri ale unor comunităţi francofone şi anglofone din Toronto.
Unul dintre cele mai importante evenimente la care a participat corala este sfinţirea unei biserici de lemn, donată de Guvernul României diecezei greco-catolice din Canton, Ohio, SUA, în luna mai 2005. Corala Armonia a fost invitată să participe la slujba de sfinţire a bisericii şi apoi la liturghie, iar în aceeaşi seară a interpretat piese populare româneşti la recepţia care a avut loc pentru a marca evenimentul.
În anul 2006, corala s-a calificat în sferturile de finală ale Concursului pentru coruri de amatori, organizat de postul naţional de radio CBC-Radio Canada. Însă cea mai importantă activitate rămâne organizarea concertului anual de Crăciun, eveniment care îşi propune să reunească comunitatea românească şi să readucă în atenţie colinde mai puţin cunoscute publicului.
"Visul nostru este ca misiunea coralei să nu se limiteze numai la a păstra tradiţiile culturale ale neamului nostru, ci am vrea să predăm mai departe ştafeta tinerei generaţii care a crescut odată cu noi, adolescenţii care, timizi la început, s-au integrat grupului devenind mai apoi solişti activi în concertele coralei", au mai precizat membrii Coralei Armonia.
Mai multe detalii puteţi afla aici