La sfârșitul săptămânii trecute, Festivalul Filarmonicilor de la Brașov s-a încheiat cu un spectacol de gală, care a strâns în Piața Sfatului mai mult de 10 mii de iubitori de muzică bună.
De foarte mulți ani, în România nu s-au mai auzit îmbinându-se sunetele muzicii clasice, cu cele ale rock-ului. O îmbinare care a fost perfectă la poalele Tâmpei, în ultima seară a festivalului. Două nume grele au urcat pe scenă. Soprana Felicia Filip și celebra veterană a rock-ului românesc, trupa Iris, cu al său celebru solist Cristi Minculescu. Acompaniați de Filarmonica ”Oltenia”, dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Mai în glumă, mai în serios, tenorul și regizorul Cristian Mihăilescu, deloc străin de ce se întâmpla pe scenă, a spus: ”Brașovul a fost invadat de Oltenia”. Într-adevăr, Felicia Filip este din Slatina, Cristi Minculescu, solistul trupei Iris este din Pitești, aproape de Oltenia, iar filarmonica, așa cum îi arată și numele, din Craiova.
Soprana Felicia Filip, o carieră impresionantă
Duminică seara, putem spune că soprana s-a reîntors în locul de unde a plecat să cucerească marile scene ale lumii. Puțini știu că Felicia Filip, cea care avea să devină una dintre cele mai cunoscute soprane ale lumii, a debutat la Teatrul Liric din Brașov, în „Rigoletto” și „Traviata”, în anul 1985.
De la Brașov, trecând pe la Opera Națională din București, a plecat în lume: Opera Regală “Covent Garden”, Teatrele de Operă din Viena, Hamburg, Barcelona, Dresda, Frankfurt, Toronto, Toulouse, Bologna, Dortmund, Rotterdam, Limoges, Roma (Vatican), Toulon, Opera Regală din Wallonie, Bruxelles. Este singura soprană din lume care a câștigat toate premiile Mozart.
Alături de această performanță internațională, Felicia Filip are și una națională. Este prima soprană de la noi care a urcat pe scenă alături de trupe rock. Colaborarea cu Iris începe pe 13 decembrie 1996, când urcă pe scena Sălii Polivalente, la concertul aniversar ”Iris”.
În seara de duminică la Brașov, au răsunat, spre încântarea publicului care a cântat odată cu artiștii de pe scenă, și celebrele „De vei pleca” și „Baby”.
O seară cu adevărat de gală, în centrul Brașovului, înconjurat de turnuri și bastioane. O seară în care putem spune că, datorită rock-ului simfonic, Piața Sfatului a devenit un Bastion al rezistenței prin cultură.
Imagini de la concert: Sorin Ovidiu Bălan