Concediul „detoxifiază“ organismul

Concediul „detoxifiază“ organismul

La alegerea perioadei de concediu, ţineţi cont de hobby-uri. Specialiştii susţin că dacă veţi face exact ce vă place vă veţi relaxa mai mult.

Negociază cu familia ce veţi face în timpul liber, ca să nu te simţi epuizat la sfârşitul vacanţei. Programează-ţi concediul în funcţie de hobby-urile tale. De exemplu, dacă îţi place să schiezi, ia în calcul amânarea vacanţei până la iarnă. Specialiştii susţin că te vei relaxa mult mai mult dacă vei face exact ce-ţi place. Dimpotrivă, dacă te vei duce în concediu de dragul familiei şi nu te va mulţumi nimic, te vei întoarce cu bateriile descărcate. Scade nivelul hormonilor stresului Pauzele de la serviciu luate cel puţin o dată pe an nu sunt doar un moft, ci ajută organismul să se „destreseze“.

„Concediul îi dă ocazia organismului să se deconecteze din ritmul în care lucrează. Când face acest lucru, nivelul de stres scade, scade şi cantitatea de hormoni de stres şi, în consecinţă, organismul îşi revine un pic. Hormonii de stres sunt inculpaţi pentru «aducerea» grăsimilor în sânge, principalii factori care conduc la apariţia bolilor cardiovasculare“, spune Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti. Când îţi alegi perioada de concediu şi locul unde mergi, este indicat să ţii cont de hobby-urile şi obiceiurile tale.   Dacă ai observat în anii anteriori că te simţi frustrat când toată lumea şi-a luat concediu la începutul verii şi tu ai aşteptat până în toamnă, ar fi cazul să te gândeşti la o „escapadă“ la mare sau la munte în perioada caldă.

„Zilele de concediu ar trebuie să plece de la premisa că obiectivul este să te relaxezi şi să te energizezi. Fiecare dintre noi trebuie să se gândească la modalitatea prin care se relaxează cel mai bine“, sugerează psihologul Bogdana Bursuc, de la clinica „Mind Care“, din Capitală. Astfel, dacă îţi plac sporturile de iarnă, aşteaptă să-ţi iei vacanţa la iarnă.   Pune pe primul loc nevoile tale

Mai mult, dacă ai divergenţe cu restul membrilor familiei despre modul în care vă puteţi petrece concediul, învaţă să negociezi timpul liber.

„E foarte important să respecţi în primul rând nevoile tale personale, şi după aceea pe ale celorlalţi. Negociaţi cu membrii familiei să împărţiţi activităţile dintr-o zi. Leneviţi până la prânz dacă asta vrei tu, iar după masă faceţi ce vor ceilalţi membri“, recomandă psihologul Bogdana Bursuc.

O idee proastă ar fi să împărţiţi concediile pe ani: „Anul acesta facem cum zici tu, dar la anul mergem unde vreau eu“. Astfel de compromisuri pot duce la epuizare fizică şi mintală. VARIANTE

Weekenduri libere prelungite sau vacanţe mai mari Planifică-ţi din timp cine va rămâne în locul tău la serviciu, pentru a nu te gândi în timpul concediului la problemele nerezolvate de la birou. Dacă trebuie să lucrezi în timpul tău liber, stabileşte-ţi dinainte un program strict, pe care-ţi propui să nu-l depăşeşti, pentru a nu-i neglija pe ceilalţi membri ai familiei. Dacă nu poţi sta departe de birou o perioadă lungă şi ai senzaţia că te integrezi prea greu la serviciu la întoarcere, o soluţie este să-ţi iei concedii scurte, la sfârşitul fiecărei săptămâni. Cu cât concediul este mai lung, cu atât te integrezi mai greu la serviciu. „Avantajul concediilor scurte este că nu ţi se pare integrarea prea grea. Dezavantajul: nu apuci să te relaxezi cum ar trebui“, subliniază cercetătorul Radu Braga. CE MĂNÅNCI

Cumpără multe alimente proaspete

Mesele luate la întâmplare în concediu te pot lăsa cu o amintire mai puţin plăcută: kilograme în exces. Mai mulţi medici citaţi de publicaţia americană „Prevention“ te sfătuiesc să ai în permanenţă în rucsac sau în lada frigorifică din maşină alimente proaspete, cu puţine calorii, dar săţioase, cum sunt fructele şi legumele, ca să nu te tenteze fast-foodurile de pe marginea drumului. Mai mult, nu confunda diverse semnale pe care ţi le dă organismul cu senzaţia de foame. „Aerul condiţionat din maşină îţi poate face sete, pe care o poţi confunda cu senzaţia de foame“, subliniază doctorul Charles Stuart Platkin. Chiar dacă nu-ţi este foarte foame, opreşte la un supermarket pentru a te alimenta cu diverse produse: iaurturi, sandviciuri cu piept de curcan şi legume. Evită brânzeturile franţuzeşti sau burgerii, care nu-ţi aduc în organism decât foarte multă grăsime şi calorii, dar şi băuturile carbogazoase.

Ne puteți urmări și pe Google News