Concediul de odihnă în 2024. Ce se întâmplă cu zilele neefectuate în anii trecuți

Concediul de odihnă în 2024. Ce se întâmplă cu zilele neefectuate în anii trecuți Sursa foto: Pixavay.com

Românii care nu și-au efectuat toate zilele din concediul de odihnă aferente anilor trecuți le pot obține și pe parcursul acestui an. Codul Muncii stabilește termenul în care salariații pot beneficia de aceste drepturi.

Concediul de odihnă este unul dintre drepturile la care salariații nu pot renunța și pe care nu-l pot cesiona. Orice limitare a numărului de zile libere la care are dreptul un lucrător este interzisă prin Codul Muncii.

Concediul de odihnă restant se recuperează

Codul Muncii obligă angajatorul să acorde fiecărui salariat un număr de zile de concediu, conform programărilor individuale sau colective. Atunci când un angajat nu-și efectuează concediul de odihnă în întregime, zilele rămase se reportează pentru anii următori. Acestea nu sunt pierdute și pot fi efectuate în anumite termene stabilite prin lege.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, prevede Codul Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, până la jumătatea acestui an, mai exact până la finalul lunii iunie, angajații își mai pot recupera zilele din concediul de odihnă neefectuat în anul 2022. Cei care au rămas cu zile restante din anul 2023, le pot solicita până la finalul lunii iunie 2025.

Zile libere 2024

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Numărul de zile la care are dreptul un salariat

Legea stabilește numărul zilelor libere la care are dreptul un salariat, în decursul unui an. Articolul 145 alin. (1) precizează că durata minimă pentru concediul anual este de 20 de zile lucrătoare. Prin contractul de muncă pot fi acordate mai multe zile de concediu, dar nu mai puține decât cele prevăzute de lege.

Totodată, Codul muncii mai stabilește, la articolul 146 alin. (1), dreptul salariaţilor de a efectua, în natură, concediul de odihnă, în fiecare an. Legea interzice compensarea cu bani a zilelor de concediu neefectuat. Sunt plătite doar acele zile neefectuate, în cazul în care angajatul pleacă din cadrul firmei.

În lipsa unei solicitări din partea salariatului, angajatorul are obligația de a-i acorda concediul de odihnă la care are dreptul. Aceasta deoarece dreptul al zile de concediu este obligatoriu prin lege.

Lăcomie de nedescris. O bancă celebră, cu profit uriaș, dă afară 3.500 de angajați

Angajat. Sursa foto. Pixabay

Zile libere pe lângă concediul de odihnă

Pe lângă dreptul la concediu, salariații mai beneficiază de mai multe zile de libere, stabilite prin lege. Conform calendarului stabilit prin lege, anul acesta au fost prevăzute următoarele zile libere:

Luni 1 ianuarie – Anul Nou, marți 2 ianuarie – a doua zi după Anul Nou;

Sâmbătă 6 ianuarie – Bobotează, duminică 7 ianuarie – Sfântul Ion;

Miercuri 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (Mica Unire);

Miercuri 1 mai – Ziua Muncii;

Vineri 3 mai – Vinerea Mare;

Duminică 5 mai – Paștele ortodox și luni 6 mai – a doua zi de Paște ortodox;

Sâmbătă 1 iunie – Ziua copilului;

Duminică 23 iunie – Rusaliile și luni 24 iunie – a doua zi de Rusalii;

Joi 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria);

Sîmbătă 30 noiembrie – Sfântul Andrei;

Duminică 1 decembrie – Ziua Marii Uniri;

Miercuri 25 decembrie – Crăciunul și joi 26 decembrie – A doua zi de Crăciun.