Toate aceste măsuri sunt luate din cauza problemelor economice cu care se confruntă Arcelor Mittal Galați, probleme datorate în primul rând comenzilor reduse primite de pe piața internațională. Pentru a limita pierderile, compania a decis să reducă sau să taie o parte dintre cheltuieli, inclusiv cele ale cu plata celor 6.000 de angajați.

Conducerea combinatului a informat, încă de la începutul lunii, sindicatele că a decis ca în primul trimestru al anului 2016 să fie redus programul de lucru al angajaţilor: câte două zile pentru muncitori, patru zile pentru şefii de departamente şi şase zile pentru membrii Comitetului de Conducere.

Asta înseamnă o reducere a producţiei, dar şi o reducere cu trei, patru la sută a veniturilor salariaţilor – atât timp cât nu s-au epuizat toate celelalte variante de reducere a costurilor, fie ele de natură administrativă sau tehnologică.

În acelaşi timp, conducerea combinatului susţine că introducerea aşa-numitului sistem al Săptămânii Reduse de Lucru este o variantă de preferat pentru angajaţi în locul unui eventual şomaj tehnic.