Comunitățile românești s-ar putea separa de Kiev

Comunitățile românești s-ar putea separa de Kiev

Ministrul ucrainean de Externe, Pavel Klimkin, a afirmat vineri că Transcarpatia, regiune din Ucraina în care trăiesc mai multe comunități de români, s-ar putea separa de Kiev.

Vizând războiul hibrid pe care, conform Kiev-ului, Moscova îl poartă cu Ucraina și alte țări occidentale, Pavel Klimkin a declarat că „Zakarpattia (regiunea Transcarpatia, n.red) este o zonă foarte riscantă în ceea ce priveşte aplicarea metodelor hibride...Riscuri există şi în alte regiuni, unde locuiesc comunităţi româneşti şi bulgare”.

”Teritoriul Transcarpatiei actuale a făcut parte, până în 1918, din regatul Ungariei, care organizase în regiune comitatele Maramureș, Ugocea, Bereg și Ung[...]Transcarpatia are o suprafață de 12.800 km² și numără 1.252.300 de locuitori. Maghiarii trăiesc mai ales în zonele sud-estice, aproape de frontiera cu Ungaria, dar și de cele cu România și Slovacia. Rușii trăiesc mai ales în marile orașe. Românii locuiesc mai ales în partea de sud-est, cunoscută și ca Maramureșul de Nord (raioanele Rahău și Teceu), în acestă regiune fiind mult mai numeroși cu secole în urmă, ceea ce se vede și din numărul mare de toponime și oronime românești”, conform Wikipedia.

 

Ne puteți urmări și pe Google News