Evenimentul Zilei > International > Comunitatea internaţională în ALERTĂ! După loviturile aeriene reciproce dintre Israel şi Iran, Macron face apel la o detensionare a situaţiei
Comunitatea internaţională în ALERTĂ! După loviturile aeriene reciproce dintre Israel şi Iran, Macron face apel la o detensionare a situaţiei

Comunitatea internaţională în ALERTĂ! După loviturile aeriene reciproce dintre Israel şi Iran, Macron face apel la o detensionare a situaţiei

Sursele israeliene confirmă faptul că Teheranul are în vedere continuarea acţiunilor ofensive. Armata staului evreu face planuri de contracarare a acestora

Israelienii estimează că au nevoie, probabil, de câteva luni înainte ca Tel Avivul să poată fi sigur că Iranul a fost oprit în efortul său de a stabili baze  în Siria ca o platformă pentru agresiune. Determinarea Teheranului de a trece la acţiune este însoțită de hotărârea Israelului de a o contracara. De acum, niciuna dintre părți nu este dispusă să renunţe la confruntare, scrie Debka.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat un apel la o 'detensionare' între Israel şi Iran după recrudescenţa bruscă a tensiunilor între cele două ţări în teatrul de conflict sirian.

Şeful statului 'cheamă la detensionare', a subliniat preşedinţia franceză, specificând că Emmanuel Macron 'va aborda acest subiect cu cancelarul german' Angela Merkel, cu care se va întâlni în cursul zilei de joi la Aachen (Renania de Nord-Westfalia, la graniţa cu Belgia şi Olanda), cu ocazia acordării unui premiu european.

Lupte la graniţă! Forţele iraniene din Siria şi Israelul se bombardează masiv!

După săptămâni de tensiuni, primele linii militare din Platoul Golan ocupat de Israel au fost lovite de un baraj de aproximativ 20 de rachete, lansate – potrivit armatei israeliene – de forţele iraniene de cealaltă parte a liniei de demarcaţie din Siria.

Israelul l-a acuzat pe generalul care conduce operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţionari Iranieni că s-ar afla în spatele atacului: “A fost ordonat de Qassem Soleimani şi nu şi-a atins scopul”.

Joi dimineaţă, contul de Twitter în limba arabă al Forţelor Armatei Israliene anunţa că au lansat atacuri asupra ţintelor iraniene din Siria şi a avertizat guvernul sirian să nu intervină. Israelul a anunţat Rusia înainte ca atacurile să înceapă.

Mai multe explozii au putut fi auzite în Damasc, cetăţenii postând videoclipuri cu avioane militare şi rachete care zburau peste oraş.

Presa de stat din Siria a anunţat că sistemele anti-aeriene ale Siriei răspundeau “la un nou val de rachete israeliene” pe care le doborau “una câte una”. Totuşi, rachetele au lovit poziţii ale forţelor de apărare şi depozite de amuniţie. De asemenea, atacurile israeliene au lovit provincia Quneitra, din sudul Siriei, în apropierea Înălţimilor Golan. Nu au existat victime.

Israelul a avertizat anterior că nu va permite Teheranului să îşi stabilească o prezenţă militară permanentă în Siria. Forţele iraniene au fost trimise pentru a ajuta guvernul sirian în războiul civil.

Tensiunile recente s-au acutizat pe fondul incertitudinii legate de acordul nuclear încheiat în 2015 de către marile puteri şi Iran şi care a fost denunţat marţi de către preşedintele american Donald Trump.

Într-un interviu publicat săptămâna trecută de săptămânalul german Der Spiegel, preşedintele francez avertizase în legătură cu riscul izbucnirii unui război în acest caz.

Dacă SUA se retrag din acord, 'aceasta înseamnă că vom deschide cutia Pandorei, ar putea izbucni un război', avertizase Macron.

Ministrul israelian Avigdor Lieberman a declarat joi că armata israeliană a lovit aproape toată infrastructura iraniană din Siria, ca represalii la tirurile din cursul nopţii de miercuri spre joi asupra poziţiilor israeliene din Platoul Golan, mai scrie AGERPRES

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.