Comunistul Xi Jinping a sedus-o pe capitalista Angela Merkel cu vorbe dulci, euro și yuani

Angela Merkel și Xi Jinping. Sursa: Arhiva EvZ

Jurnaliștii ziarului Politico au surprins laudele adresate miercuri de președintele Chinei cancelarului demisionar Angela Merkel, care a militat pentru acordul un acord de investiții parafat în 2020 între Uniunea Europeană și regimul comunist de la Beijing. Pentru aport, Xi Jinping a numit-pe Merkel o veche prietenă a Chinei.

Astfel, nu a putut fi ignorat faptul că Merkel a devenit, alături de Castro și Nixon, una dintre personalitățile politice marcante introduse „în galeria vechilor prieteni″ ai Chinei. Xi Jinping a lăudat-o pe Angela Merkel în cadrul unei convorbiri de bun-rămas.

Astfel, istoria a consemnat că și cancelarul german, la fel ca liderul cubanez Fidel Castro și fostul președinte american Richard Nixon vor fi considerați pentru totdeauna „vechi prieteni″ ai Chinei.

Este un titlu rar acordat de președintele chinez Xi Jinping. „Poporul chinez pune un mare accent pe legăturile de prietenie. Nu vom uita niciodată vechii prieteni, iar ușa Chinei va fi întotdeauna deschisă pentru dumneavoastră. Sper că veți continua să vă preocupați și să sprijiniți relația Chinei cu Germania și cu UE″, i-a spus Xi lui Merkel într-o convorbire video.

Termenul de „prieten vechi″ sau lăo péngyŏu a fost acordat și secretarului de stat al SUA, Henry Kissinger, în mandatul lui Nixon. Totuși, actualul președinte al SUA, Joe Biden, a refuzat să îl numească pe Xi vechiul său prieten. Se pare că nu toți americanii de la Casa Albă interpretează la fel oportunitățile economice și strategice…

Xi n-a uitat ce a făcut Angela pentru China

Revenind la mesajul de miercuri, Xi a declarat că el și Merkel au „efectuat în mod repetat schimburi aprofundate″ despre guvernare și chestiuni internaționale. Liderul Chinei a completat că legăturile bilaterale au arătat că „jocurile cu sumă zero pot fi evitate complet″.

Pe site-ul Politico s-a amintit că Beijingul a ajuns să o privească pe Merkel ca pe un aliat stabilizator care ar putea contracara corul de politicieni americani și europeni care cer decuplarea de China.

Aici nu s-a ajuns întâmplător. Merkel a insistat mult pentru un acord de investiții al UE cu Beijingul, care a fost parafat anul trecut. O alchimie cu euro și yuani, benefică pentru toate părțile… În plus, cancelarul german s-a pronunțat împotriva ideii că democrațiile ar trebui să se unească pentru a izola diplomatic Beijingul.

Grație investițiilor masive ale industriei auto germane și a vânzărilor masive în interiorul Chinei, Berlinul este, de asemenea, în mod tradițional, conciliant cu privire la încălcările drepturilor omului în China. Nu la fel este și SUA, care lovește China cu tot ce are mai bun.

Abschied, Bundestag (Adio, Bundestag)!

Convorbirea de adio dintre Xi și Merkel a avut loc în contextul în care partidul conservator al acesteia, Uniunea Creștin-Democrată, a pierdut puterea în alegerile din Bundestag de luna trecută, marcând sfârșitul celor 16 ani la conducere, conform politico.eu.

Practic, Jinping a putut rosti „vechi prieteni″ fără nicio jenă legată de dicție. Cu toată gura, pentru a auzi toată lumea ce simte cu adevărat pentru camaradă de nădejde.

Martina Fietz, una dintre purtătoarele de cuvânt ale Guvernului Germaniei, a descris convorbirea de parcă în cancelaria din care iese Merkel ar fi intrat mult aer nordic din cauza unei ferestre uitat deschisă:

„Cancelarul și președintele au discutat despre dezvoltarea relațiilor bilaterale și despre problemele actuale de pe agenda internațională. Printre subiectele discutate s-au numărat pregătirile pentru viitorul summit G20, problemele legate de protecția climei și controlul pandemiilor, precum și drepturile omului și acordul de investiții al Uniunii Europene cu China.

Atât cancelarul, cât și președintele chinez au subliniat importanța aniversării a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Germania și China, care va avea loc anul viitor.″