Comuniștii i-au topit jumătate de milion de cărți cu câteva luni înainte să vină Ceaușescu la putere

Comuniștii i-au topit jumătate de milion de cărți cu câteva luni înainte să vină Ceaușescu la putere

Sub regimul comunist, între 1948 și 1964, a scris cărți de învățături duhovnicești, cu conținut anticomunist, care erau multiplicate de colaboratori și distribuite în diferite localități printr-o rețea de colportaj.

Acuzat de „infracțiunile de răspândire de publicații interzise”, a fost condamnat prin sentința penală nr. 38 a Tribunalului Militar București dată în ședința din 22 ianuarie 1965 la opt ani închisoare corecțională.

Ținându-se seama de vârsta și boala de care suferea părintele Nicodim, completul Tribunalului Militar București s-a deplasat în orașul Târgu Neamț.

Părintele Măndiță a fost arestat și încarcerat în Penitenciarul Aiud, iar cele 500.000 de cărți confiscate au fost trimise la topit.

Ne puteți urmări și pe Google News

După un an și jumătate de închisoare, i-a fost anulat restul de pedeapsă și i s-a permis să revină la Mănăstirea Agapia, unde se retrăsese ca pensionar din anul 1962.

Protosinghelul Nicodim Măndiţă a fost un iscusit apărător al Ortodoxiei şi un călugăr misionar fără egal în monahismul nostru contemporan, spune părintele ieromonah Ioanichie Bălan în lucrarea sa „Patericul Românesc”.

S-a născut în satul Buneşti, judeţul Argeş, în 1889, într-o familie de țărani credincioşi.

Între anii 1916-1918 a luat parte la Primul Război Mondial, iar în anul 1920 a intrat în nevoinţa monahală la Schitul Măgura-Bacău. În vara aceluiaşi an s-a învrednicit de darul preoţiei.

A fost preot misionar în satul Schitul Frumoasa - Bacău, între anii 1921-1923. Apoi încă doi ani a fost duhovnic la Mănăstirea de maici Giurgeni - Roman.

Între anii 1925-1935 a slujit ca preot misionar în Transilvania, în satele Pâclişa-Alba, Hărmaşul Ciceului şi Leurda Gârbouluf-Cluj.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric