Pe măsură cu Statele Unite se retrag, China înaintează. Beijingul este gata să exploateze retragerea SUA din Afganistan pentru a se infiltra în această țară.
Michael Kugelman, expert în evoluțiile politice din Asia de Sud, susține că: „Plecarea Washingtonului din Afganistan oferă Beijingului o oportunitate strategică”. Astfel, China se va folosi de vidul de putere din această țară pustiită de decenii de război pentru a-și spori influența prin intermediul Noului Drum al Mătăsii.
Chinezii ar putea colabora cu talibanii
Astfel, ar putea fi accelerate planurile pentru extinderea unei căi de comunicații din nord-vestul Pakistanului până în Afganistan. Spre deosebire de SUA și țările NATO, care au luptat împotriva talibanilor în Afganistan, China ar putea fi tentată să joace cartea acestei organizații fundamentaliste. "Dacă talibanii sunt de acord ca Republica Populară Chineză să construiască infrastructura și alte proiecte în Afganistan, Beijingul va fi mulțumit. Insurgenții au anunțat că vor sprijini proiectele de dezvoltare dacă acestea vor servi intereselor naționale afgane".
După ce a ajuns la Casa Albă, Joe Biden a stabilit ca trupele americane să își finalizeze retragerea pe 11 septembrie. Retragerea trupelor NATO și SUA din această țară ar putea influența planurile strategice ale Chinei pentru regiune. Expertul spune că riscurile pe care le presupune creșterea influenței chineze în regiune sunt mari.
Noul Drum al Mătăsii proiectează influența chineză la nivel mondial
Coridorul economic China-Pakistan (CPEC) a fost înființat în 2013 cu proiecte de infrastructură în valoare de până la 62 miliarde de dolari. Proiectul își propune să creeze porturi, să îmbunătățească sistemele IT și să îmbunătățească căile de comunicații feroviare și rutiere.
Această înțelegere cu Pakistanul face parte din planul lui Xi de a construi căi ferate, conducte de energie, autostrăzi și puncte de trecere a frontierei în întreaga lume. Inițiativa globală a chinezilor cuprinde peste 60 de țări și ajunge de la Singapore pe coasta de est a Africii și în unele părți ale Europei. Xi speră să finalizeze aceste până în 2049 și a oferit împrumuturi mari statelor care doresc să participe la proiectele de îmbunătățire a infrastructurii.
„În ultimii ani a existat un angajament continuu între guvernul afgan și chinez, dar acest lucru a făcut ca americanii să privească guvernul președintelui Ashraf Ghani cu suspiciune. Chinezii au cultivat foarte atent mulți lideri politici pentru a cumpăra sprijin politic și a-și promova proiectele din Afganistan.
Amenințări la adresa Occidentului
Joi, Beijingul a sărbătorit a 100-a aniversare a înființării Partidului Comunist Chinez. Într-o amenințare fățișă la adresa Occidentului, Xi a susținut că orice stat care încearcă să oprească socialismul în China va fi învins. „Oricine îndrăznește să încerce acest lucru se va alege cu capul zdrobit de Marele Zid de Oțel pe care îl construiesc cele 1,4 miliarde de chinezi”, scrie ziarul britanic Daily Express.