Comisia europeană a blocat compensațiile pentru fermierii din statele Europei Centrale și de Est, în condițiie în care acestea au blocat tranzitul cerealelor din Ucraina. Între țările vizate de măsura Comisiei este și România. Oficialii de la Bruxelles au precizat că există mai multe probleme care trebuie rezolvate înainte de a da drumul fondurilor destinate fermierilor.
Comisia Europeană a blocat sumele ce urmau să fie acordate sub formă de compensații fermierilor din statele afectate de importurile de cereale din Ucraina. Decizia vine după ce guvernele acestor țări, România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au adoptat măsuri menite să oprească tranzitul de cereale ucrainene.
Pachetul de compensații destinat fermierilor are o valoare de 100 de milioane de euro. Oficialii de la Bruxelles susțin că cele patru state împiedică tranzitul produselor ucrainene astfel că acestea nu pot fi exportate în acele țări care doresc să le achiziționeze, potrivit RMX.
Surse din Comisia Europeană au confirmat că există rapoarte care relatează despre probleme la semnarea documentelor pentur sprijinul financiar destinat fermierilor care au fost afectați în ultimele luni de dumpingul de cereale ieftine ucrainene.
Din cele 100 de milioane alocate de Comisia Europeană, suma de 40 de milioane de euro este destinată fermierilor din Polonia.
Comisia acuză probleme rămase nerezolvate
Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Miriam Garcia Ferrer, „mai sunt probleme de rezolvat și unele provocări de înfruntat” înainte ca pachetul de sprijin financiar destinat fermierilor să fie pus la dispoziția acestora.
Comisia a precizat că cele cinci țări solicitante nu reușesc să-și îndeplinească partea asumată la negocieri, în baza cărora executivul UE a aprobat interzicerea importurilor ucrainene în aceste țări în schimbul eliminării interdicțiilor unilaterale și ridicării restricțiilor de tranzit.
Pe de altă parte, surse din cadrul Comisiei susțin că guvernul ucrainean ar fi făcut presiuni asupra președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen. Drept urmare, aceasta dorește garanții că statele beneficiare ale pachetului financiar nu vor mai impune restricții pentru tranzitul și reexportul cerealelor ucrainene către țările care doresc să le primească.
Ursula Von der Leyen se opune, de asemenea, transferului de 330 de milioane de euro în sprijinul celorlalte țări din UE. Această sumă a fost alocată unor state precum Spania, Italia și Franța ca să nu blocheze pachetul de compensații pentru cele cinci state din Europa Centrală.
Fermierii polonezi au protestat în stradă
Fermierii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor cu cereale din Ucraina și sunt nemulțumiți că guvernul de la Varșovia nu le-a plătit compensațiile promise pentru pierderilor suferite.
Aceasta în condițiile în care peste 5 milioane de tone de cereale ucrainene au ajuns pe piața poloneză ca urmare a suspendării taxelor vamale asupra importurilor din Ucraina. Guvernul lui Mateusz Morawiecki a promis compensații producătorilor polonezi.
Manifestaţii de susţinere a protestului agricultorilor au avut loc în mai multe orașe poloneze, unde pichete şi zeci de tractoare au împiedicat trecerea camioanelor venite din Ucraina, conform DC News.