Companiile profită de criză: iau salariaţi buni şi ieftini

Companiile profită de criză: iau salariaţi buni şi ieftini

Numărul posturilor scoase pe piaţa muncii s-a redus cu peste 50% faţă de anul trecut, dar candidaţii sunt mai numeroşi. Pe fondul crizei, angajatorii au scăzut lefurile de început.

Salarii mai mici şi candidaţi mai performanţi, gata să muncească mult cu pretenţii reduse - criza a întors piaţa muncii în favoarea angajatorilor. Dacă în 2008, companiile se plângeau de un deficit al forţei de muncă şi ajunseseră să-şi dorească un contingent mai mare de străini, acum necesarul a scăzut la aproape o treime.

3.000 de CV-uri pentru un job de agent de vânzări

Odată cu valul de disponibilizări, numărul candidaţilor a crescut considerabil - în unele cazuri, CV-urile livrate sunt de zece ori mai numeroase faţă de anul trecut, iar un singur post poate atrage peste 1.000 de candidaţi, spun specialiştii în recrutări. „Pentru un job de agent de vânzări în Braşov, am avut şi 3.000 de CV-uri”, afirmă Vivien Untaru, general manager al firmei de recrutare VON Consulting. În plus, site-urile de profil aproape şi-au dublat numărul de membri. „Avem o crestere cu 261,11% a interesului candidaţilor pentru ofertele de locuri de muncă publicate în 2009”, arată o analiză Bestjobs privitoare la primele cinci luni ale anului.

Candidaţi mai prezentabili, presaţi de ratele la bănci

Concurenţa acerbă a adus îmbunătăţiri vizibile în comportamentul celor care-şi caută un loc de muncă. „Înainte, din zece interviuri programate, dacă se prezentau şase-şapte candidaţi. Acum vin toţi, într-o ţinută adecvată şi se străduiesc mult mai mult să se vândă”, spune Vivien Untaru. Sunt angajatori care nici nu trebuie să-i caute pe muncitori, pentru că vin ei singuri şi le bat la uşă.

Pentru potenţialii angajaţi, perioada este mai degrabă nefastă - salariile încep de la sume cu 10% până la 50% mai scăzute faţă de anul trecut, iar selecţiile sunt mai riguroase. Nici după angajare perspectivele salariale nu sunt prea fericite: în cele mai multe cazuri, creşterile din acest an nu vor depăşi 10%. În plus, angajatorii au scos din cheltuieli trainingurile şi le pretind angajaţilor să se descurce fără aceste facilităţi.

În cea mai dificilă situaţie se află cei care lucrau în domeniul vânzărilor imobiliare şi auto, care câştigau anii trecuţi mulţi bani şi acum au rămas cu rate la bancă ce depăşesc 1.000 de euro.

Restructurările, în vacanţă

Deşi multe companii au luat măsura de reducere a personalului necesar, numărul de posturi din piaţă a fost compensat de joburile temporare şi sezoniere. „Se caută personal pentru proiecte, sau experţi în testări, pentru recrutări masive. Ca sezonieri, se caută oameni pentru hoteluri şi restaurante, dar şi lucrători în construcţii, sector care a început să se dezgheţe”, explică Eliza Nechifor, Marketing&Communication Coordinator la Manpower. Potrivit acesteia, circa 60% din firme au terminat deja restructurările, iar 15% au început să angajeze iar.

Se caută ingineri, specialişti în IT, sudori şi vânzători

În ciuda greutăţilor, firmele au în continuare nevoie de specialişti în IT, ingineri, contabili şi fi nanţişti. Îşi găsesc de lucru şi muncitorii calificaţi, ospătarii şi bucătarii, dar şi şoferii şi medicii veterinari. „Dacă vorbim despre persoane cu studii superioare, cele mai multe posturi sunt pentru medici, pentru a acoperi deficitul existent, dar şi pentru ingineri din domeniul instalaţiilor”, explică Dumitru Pelican, analist, fost şef al Agenţiei Municipale de Ocupare a Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFMB). Potrivit acestuia, printre cei mai căutaţi sunt dulgherii, tâmplarii şi instalatorii, dar şi sudorii. „Este vorba despre sudorii în argon, specialişti foarte căutaţi. Anul trecut, ei puteau negocia un salariu de până la 1.500 de euro, dar acum nu mai pot depăşi 1.300 de euro”, explică Pelican.

Locuri de muncă sunt şi acum şi se vor mai găsi cu siguranţă până la finele anului în domeniul comercial - numai în Capitală se vor mai deschide două mari centre comerciale. Printre cei care au afişat deja anunţuri de angajare se numără retailerii C&A, Takko, dar şi reţeaua de hipermarketuri real-, care are în plan inaugurarea a trei noi magazine. „Estimăm că vom crea în jur de 1.000 de noi locuri de muncă. Profilul noilor noştri angajaţi va fi în continuare influenţat de experienţa de lucru cu clienţii”, spune Adriana Pita, Division Manager PR & Communication.

Ea a precizat că ponderea cea mai mare a angajaţilor va fi reprezentată de candidaţii cu studii medii, pentru posturile de lucrător comercial şi casier. Va fi însă nevoie şi de specialişti în domeniul alimentar - brutari, patiseri, cofetari, precum şi specialişti în produse de carne, peşte etc.

Mai mulţi angajaţi pentru service-uri auto

Lucrători în domeniul ospitalităţii sunt necesari atât pentru sezonul estival, cât şi pe termen lung. „Fac recrutări, pentru că vara asta deschidem două hoteluri noi. Avem nevoie de personal bine calificat şi apreciem expe rienţa din străinătate”, susţine Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental. La mare, sunt disponibile aproape la fel de multe posturi ca anul trecut, dar salariile au scăzut. Astfel, dacă în 2008, un bucătar pretindea 1.500 de euro, acum se mulţumeşte şi cu 700-800 de euro.

Specialiştii spun că numărul posturilor e mai mic sau echivalent cu cel disponibil lunile trecute. „A crescut însă cu 3% cererea pentru lucrători în service-uri auto. Mulţi oameni au renunţat la achiziţia de maşini noi şi preferă să-şi repare autoturismul vechi”, explică Eliza Nechifor. Lista de joburi mai include şi muncitori necalificaţi.

CERERE

Europenii vor medici, IT-şti şi sezonieri

Locuri de muncă disponibile sunt şi pentru românii care aleg străinătatea. Şi în acest caz, numărul posturilor este însă mai redus faţă de anii trecuţi, iar salariile propuse sunt ceva mai mici.

„Domeniile cu cele mai numeroase oferte în străinătate sunt sănătate, IT, turism, serviciu clienţi şi asistenţă”, spune Roxana Timofte, PR la BestJobs.

În topul ofertelor sunt cele din domeniul medical: se caută intens medici cu diferite specializări şi asistente. „În Franţa, de exemplu, salariile oferite ajung până la 5.500-5.900 de euro pentru un medic bine pregătit”, spune Dumitru Pelican. În cazul asistentelor, în Marea Britanie, de exemplu, câştigurile pornesc de la 1.000-1.200 de lire sterline/lună.

De IT-şti la babysitter şi buldoexcavatorist

Companiile străine sunt în continuare în căutarea unor specialişti IT, care ar urma să ocupe posturi în Spania şi Cehia.

 În zilele următoare vor avea loc, la sediul ANOFM din Capitală şi Oradea, selecţii pentru babysitter în Marea Britanie. Nici joburile din construcţii n-au dispărut de tot, dar salariile sunt mici faţă de anii trecuţi: se caută buldoexcavatorişti, care primesc 400 de euro/lună şi sudori - circa 1.000 de euro/lună.

Pe termen scurt, în Cipru şi Grecia

 Sezonul turistic atrage mare o parte din lucrătorii din industria ospitalităţii. În Cipru şi Grecia sunt posturi pentru recepţioneri, cameriste, ospătari, barmani, bucătari, portari, grădinari, salvamari şi maseuri. Salariile pornesc de la 600 de euro/lună, pentru cameriste, şi ajung până la 1.500 de euro, pentru bucătari.

Tot pe termen limitat - patru luni - se caută muncitori pentru recoltele de fructe în Cehia, dar şi lucrători silvici pentru curăţare şi plantat puieţi - pentru un an. Salariile variază între 500 şi 1.000 de euro/lună.

ÎN ŢARĂ

„Mai bine stau în şomaj şi mă reorientez”

Nici în provincie situaţia nu e prea bună. Numărul locurilor de muncă oferite este mult mai redus faţă de anii trecuţi, atunci când „economia duduia”.

BRAŞOV. Oferta de locuri de muncă vacante din evidenţele Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov a mai crescut puţin, dar este tot nesemnificativă. Numărul de posturi a ajuns la 197, în timp ce numărul persoanelor din judeţ fără loc de muncă este de peste 15.000. Cele mai multe oferte sunt pentru cusători piese din piele şi înlocuitori (15), confecţioneri articole din piele (11), lucrători gestionari (10), lucrători comerciali şi muncitori necalificaţi pentru ambalarea pro duselor solide (câte 9). (Ovidiu Eftimie)

IAŞI. În perioada 1 iulie-8 iulie, angajatorii au scos la bătaie 344 de locuri de muncă. La mare căutare sunt, ca în oricare vară, barmanii în cafenele şi baruri, ospătarii şi bucătarii, vânzătorii, personalul pentru coafor, confecţionerii, zidarii şi zugravii, electricienii auto şi paznicii. „Toţi spun daţi-mi loc de muncă, dar noi oferim numai ceea ce oferă angajatorii. Acum se caută personal în alimentaţia publică şi restaurante, în această săptămână sunt disponibile mai puţine locuri de muncă decât în mod normal pentru că angajatorii au păstrat cele mai bune oferte pentru Târgul locurilor de muncă ce va avea loc vineri”, a declarat Elena Toarbă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.

Pe acest fond al existenţei unor locuri de muncă condiţionate de experienţa în domeniu, pentru că şi la ospătari, barmani şi vânzători se cere experienţă, au înflorit pe plan local afacerile de tip „videochat”. „Unde cauţi numai oferte de video-chat, sunt pline ziarele de ele, nu e nevoie de experienţă şi se promit câştiguri între 800 şi 1.000 de euro pe lună. Pentru cine e dispus să facă asta, e o perioadă foarte bună, însă nu m-aş duce chit că aş mai sta acasă câteva luni. Mai bine stau în şomaj şi fac un curs de reorientare profesională oferit de AJOFM Iaşi”, a precizat Elena Cazacu, absolventă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” în domeniul contabilităţii. (Maria Craus)

TIMIŞOARA. De două săptămâni o firmă din domeniul automotivelor încearcă, fără prea mult succes, să facă angajări de personal. TRW Automotive din Timişoara caută 100 de muncitori dispuşi să se angajeze la o secţie care confecţionează huse din piele pentru volanele autoturismelor. Pe locul al doilea în judeţ, în ceea ce priveşte căutarea de personal, se găseşte firma de consultanţă Proges Dome Consulting Services. Locuri de muncă disponibile sunt şi în construcţii, un angajator prezent anii trecuţi în Top 300 fiind dispus în prezent să lucreze inclusiv cu etnici romi. (Georgeta Petrovici)

OFERTĂ REDUSĂ. Bursele locurilor de muncă sunt luate cu asalt de şomeri Foto: Vlad Stănescu

Mâine in Evenimentul zilei:

  • Joburi pentru studenţi în SUA şi Europa

    În ciuda crizei, studenţii încă mai pot găsi un loc de muncă în străinătate pe perioada verii. Cele mai multe posturi sunt pentru ospătari, barmani, cameriste şi lucrători comerciali.

Ne puteți urmări și pe Google News