Companiile de stat care au profit vor putea creşte salariile

Companiile de stat care au profit vor putea creşte salariile

Regiile şi companiile de stat, care au înregistrat profit în 2010, vor putea acorda creşteri salariale anul viitor, potrivit proiectului de buget pentru 2011.

Totuşi, nu vor putea creşte salariile angajaţiilor cu un procent mai mare decât inflaţia prognozată pentru 2011, care a fost calculată de specialiştii de la Ministerul Finaţelor la 5,3%.

Potrivit proiectului de buget pe anul 2011, pus pe hârtie de specialiştii Ministerului Finanţelor, regiile şi companiile de stat care au înregistrat pierderi în anul precedent sau care primesc subvenţii sau transferuri de la bugetul de stat pentru activitatea de exploatare nu pot depăşi nivelul cheltuielilor cu salariile aferente anului precedent.

Cu alte cuvinte, companiile şi regiile de stat, care înregistrează pierderi, nu vor putea mări salariile angajaţiilor la anul. De exemplu, dacă se va aproba Proiectul de buget pe anul 2011 în această formă, angajaţii Regiei Autonome de Transport în Comun Bucureşti (RATB) nu vor beneficia de creşteri salariale la anul. Motivul, Regia are datorii şi oficialii instituţiei au precizat că nu le vor putea acoperi până la sfârşitul anului, nicidecum să mai facă şi profit.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceeaşi situaţie se află şi Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti.

Primăriile primesc cu 3,2 miliarde de lei mai puţin

Potrivit actului, fondurile totale care vor fi alocate anul viitor primăriilor din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată vor fi în valoare de 13,8 miliarde lei, în timp ce anul acesta către bugetele locale s-au alocat 17 miliarde lei.

În pus, cheltuielile cu salariile şi contribuţiile aferente din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat, cât şi sumele reprezentând ajutorul social şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei, vor scădea de la 11,5 miliarde lei, la 8,8 miliarde lei.

Şi pentru dezvoltare infrastructurii şi construirea de baze sportive în sate şi comune se vor reduce fondurile. Astfel, Executivul de gândeşte să aloce doar aproximativ 440 de milioane de lei, adică doar jumătate din suma aloctă în 2010 pentru aceste programe.

Întreprinzătorii prind mai greu credite avantajoase

Executivul nu mai are bani nici pentu susţinerea înteprinzătorilor care vor să înfinţeze noi locuri de muncă. Astfel, aceştia intenţionează să reducă la jumătate volumul creditelor care pot fi contractate, în condiţii avantajoase, de întreprinzători.

Potrivit draftului bugetului pentru anul viitor, pentru acest capitol se vor aloca doar 10 milioane de lei, iar un întreprinzător poate lua un cred de maximum 1,5 milioane de lei.