Compania Apple riscă să plătească retroactiv taxe de 13 miliarde de euro

Compania Apple riscă să plătească retroactiv taxe de 13 miliarde de euro Sursa foto: Arhiva EVZ

Compania Apple, învinuită că a profitat de beneficii fiscale nejustificate într-o ţară europeană. Potrivit oficialiloe europeni, beneficiile fiscale selective acordate marilor firme reprezintă un ajutor de stat ilegal, interzis în UE.

Compania Apple riscă să plătească retroactiv taxe de 13 miliarde de euro în Irlanda. Deși producătorul iPhone a avut câștig de cauză la o contestație în instanță, scrie Bloomberg.

Compania Apple, învinuită că nu a plătit taxe în Irlanda

Avocatul general Giovanni Pitruzzella, de la Curtea de Justiție a UE, a declarat într-un aviz consultativ că victoria obținută de compania Apple la o instanță inferioară a UE ar trebui reexaminată. Motivul este că a fost plină de greșeli juridice.

În lunile următoare, instanța supremă a UE urmează să emită o hotărâre obligatorie în această dispută istorică privind ajutoarele de stat și urmează acest tip de aviz în majoritatea cazurilor. Având în vedere erorile de drept comise de Tribunal, care îi viciază evaluările", contestația Apple ar trebui "anulată în întregime", a declarat Pitruzzella.

Ne puteți urmări și pe Google News

UE se opune facilităţilor fiscale oferite marilor companii

Comisarul antitrust al UE, Margrethe Vestager - care se află în concediu temporar pentru o candidatură la președinția Băncii Europene de Investiții - a stârnit indignarea la compania Apple și a SUA.

Motivul că, în 2016, a ales să investigheze aranjamentele fiscale ale companiei din Irlanda. Este de departe cel mai mare caz al său. Iar Vestager susține că beneficiile fiscale selective acordate marilor firme reprezintă un ajutor de stat ilegal, interzis în UE.

Apple, acuze grave legate de politica Android

Sursa foto: Dreamstime.com

Compania Apple, vizată de Consiliul Concurenței din România

Consiliul Concurenței a declanșat recent o anchetă cu privire la activitatea brandului Apple. Compania este suspectată fi ar fi încălcat anumite reguli de pe piața de publicitate. Astfel, supuse analizei sunt companiile Apple Inc și Apple Distribution International Limited. Cele două ar fi trișat pe piața publicității prin anumite aplicații și dispozitive iOS.

Compania Apple deține propriul sistem integrat care include diferite componente hardware, software, dar și servicii online. Politica brandului prevede ca niciun alt magazin în afară de compania Apple să nu distribuie aplicații proprii.

Consiliul Concurenței a deschis o investigație în acest sens, astfel că Apple trebuie să ofere explicații legat de politicile proprii.