România are nişte comori apreciate mai mult de străini. Bisericile-cetăţi transilvane pot fi vizitate în special în excursii private.
Dacă vă este dor de o incursiune în Evul Mediu, până să ajungeţi în Italia, Franţa sau Spania, puteţi vedea lucruri suprinzătoare chiar la noi în ţară.
România este una dintre puţinele ţări unde se găsesc biserici fortificate care sunt, pe deasupra, destul de bine păstrate. Iată de ce şapte din cele câteva zeci de monumente istorice de acest gen au fost incluse chiar în Patrimoniul UNESCO. Poate că acesta este motivul pentru care bisericile fortificate atrag mai mulţi turişti străini decât români.
Care este specificul acestor monumente săseşti şi secuieşti, presărate în judeţele din sudul Ardealului? Au fost construite de localnici în secolele al XIII-lea şi al XIV-lea, în centrul localităţilor şi în locuri relativ uşor de apărat de atacatori. Astfel, biserica îndeplinea atât un rol religios, cât şi unul militar, având fortificaţii, turnuri de clopotniţă transformate în donjon, ziduri prevăzute cu drumuri de strajă, sau fiind înconjurate de ziduri de apărare, asemeni unei mici cetăţi. Privite în ansamblu, acestea formează unul dintre cele mai dense sisteme de fortificaţii medievale păstate din Europa.
Prinţul Charles a poposit la Viscri
Cele mai cunoscute şi vizitate sunt cele din Biertan, Prejmer şi Viscri. Această din urmă localitate a devenit cunoscută în întreaga lume, după ce prinţul Charles al Marii Britanii şi-a cumpărat un conac, pe care îl vizitează în fiecare an.
Viscri Ofertă săracă de circuite
Agenţiile sunt sărace în oferte de circuite pentru aceste cetăţi, în lipsa cererii.
Însă, un calcul se poate face la cerere. Un circuit de cinci zile cu patru nopţi de cazare la unităţi de 3 stele, cu mic dejun, la Sighişoara şi Sibiu, în cadrul căruia se vizitează zece biserici fortificate, împreună cu un ghid, costă de la 190 de euro de persoană, conform agenţiei de turism Triunghi, pentru grupuri de 11 persoane.
Agenţia poate facilita şi excursii pentru grupuri mai restrânse. De exemplu, patru persoane pot lua o maşină prin sistemul rent-a-car şi pot vizita obiectivele incluse în circuit, cazându-se tot la unităţi de trei stele cu mic dejun inclus. Preţul este de circa 165 de euro de persoană, însă nu include ghidul şi nici şoferul. Carburantul va fi tot pe cheltuiala turiştilor.
Trei biserici într-o zi Scurte excursii la bisericile fortificate organizează şi agenţia Wanderlust Tour din Sighişoara. De exemplu, un tur de o zi în cadrul căruia turiştii vizitează Sighişoara, Saschiz, Viscri şi Criţ, costă 110 lei de persoană, în cazul unui grup de zece turişti. Preţul include o gustare la o fermă cu produse ecologice şi prânzul cu produse trandiţionale, printre care nelipsita pălincă, transportul şi ghidul.
Excursia Sighişoara - Biertan - Richiş – Mălâncrav costă circa 100 lei de persoană, tot în cazul unui grup de zece persoane. Se vizitează trei biserici fortificate, iar la Mălâncrav, unde turiştii vor lua prânzul tradiţional, vor vizita şi un atelier meşteşugăresc.
Tur cu bicicleta Există şi o ofertă potrivită iubitorilor mersului pe bicicletă. Agenţia Enjoy Transilvania organizează un tur, timp de opt zile, pe bicicletă, în perioada 16-23 iulie. Reprezentanţii agenţiei ne-au spus că, la cerere, pot fi organizate excursii şi în alte perioade. Turiştii care aleg această excursie vor trece prin cetatea medievala a Sighişoarei şi prin cele şapte sate şi biserici fortificate incluse în patrimoniul UNESCO din Prejmer, Darjiu, Viscri, Saschiz, Biertan, Valea Viilor şi Calnic. Traseele pentru bicicletă sunt pe drumuri locale, unele asfaltate, altele nu, departe de traficul auto. Se pedalează pe distanţe de maxim 30 – 40 km, printre dealuri, păşuni şi sate izolate de lumea modernă. Preţul pentru acest tip de vacanţă este de 625 de euro de persoană, în cadrul unui grup de trei până la şase persoane. Dar, la cerere, se poate organiza şi pentru mai multe sau mai puţine persoane. De exemplu, un singur turist va trebui să achite un preţ de 1.085 euro, iar doi turişti, un preţ de 765 euro/persoană. Pentru grupuri de mai mult de şase persoane trebuie să solicitaţi oferta agenţiei. Preţul include şapte nopţi de cazare în pensiuni agroturistice sau hoteluri de 3 stele, mesele, transportul auto al persoanelor, bagajelor şi bicicletelor pe durata programului, dosarul informativ (hartă, itinerariu, obiective turistice), biletele de intrare la toate obiectivele turistice din program, bicicleta de tip "mountain bike", ghid şi un cadou surpriză.
Cât costă cazarea
Ansamblul bisericii fortificate de la Biertan a fost construit între 1486 şi 1524, în stil gotic. Punctul de atracţie al monumentului este cel mai mare altar poliptic din Transilvania. Se află pe lista Patrimoniului Cultural Mondial a UNESCO din anul 1993. Puteţi ajunge aici pe drumul dinspre Sighişoara către Mediaş. După 18 km, ajungeţi în satul Saros, iar după alţi 8 km pe un drum secundar veţi fi în Biertan. Aici, vă puteți caza la pensiuni. Prețurile pot fi de 70-80 lei pentru o cameră dublă, la Cabana Fafanaua Biertan, 2 margarete, sau pot ajunge la 160-210 lei/cameră, la pensiunea Unglerus Biertan, de 4 margarete.
Biserica fortificată Viscri se află în judeţul Braşov, pe drumul ce leagă Rupea de Sighişoara şi Mediaş. Prima menţiune a localităţii Viscri datează de la începutul secolului al XIV-lea, sub denumirea latină Alba ecclesia (Biserica albă). O noapte la Viscri vă poate costa 90 de lei/cameră dublă, dacă vă cazați la pensiunea Maria, însă veți avea baia pe hol. Cu 100 de lei, două persoane îşi pot petrece noaptea și pot lua și micul dejun la pensiunea Onea, situată în vecinătatea prinţului Charles. Prejmer
Citiţi şi:
- Vacanţa de Paşte, mai ieftină ca oricând