Comorile ascunse ale României. Pline de legende și mister

Peșteră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Circuitul turistic din România este completat de mii de peșteri, aparte de litoralul Mării Negre sau a zonelor montane. Mai mult sau mai puțin vizitate, peșterile au un farmec aparte.

Comorile ascunse ale României. Țara noastră se află pe locul doi la numărul de peșteri din Uniunea Europeană. E adevărat că ,majoritatea au dimensiuni reduse, sub 100 de metri și nu pot fi vizitate decât de turiștii cu adevărat pasionați de acest lucru.

Munții Apuseni găzduiesc cele mai multe astfel de obiective. Ar fi destul de dificil să răspundem la întrebarea care este cea mai frumoasă peșteră de la noi din țară. Acest lucru nu înseamnă că nu putem face o listă cu cele mai spectaculoase și vizitate.

Peștera Urșilor, cel mai vizitat obiectiv din munții Apuseni

Începem cu Peștera Urșilor tocmai pentru că este cel mai vizitat obiectiv turistic din Munții Apuseni. Se află la  482 de metri deasupra Mării și are o lungime de 1,5 kilometri.

Situată în localitatea Chișcău, Peștera Urșilor a fost descoperită accidental în anul 1975 în urma exploatărilor miniere locale. Este formată din patru galerii principale: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviță, a Lumânărilor și galeria Științifică. 

Peștera Scărișoara se deosebește prin faptul că găzduiește cel mai mare ghețar subteran din Europa, de fapt, unul dintre cele mai mari din lume. Turiștii trebuie să urce până la o altitudine de 1.165 de metri pentru a descoperi cei 80.000 de metri cubi de gheață. 

În blocul de gheață sunt ascunse date dintr-o eră veche de 4,000 de ani, Cercetătorii de la Institutul de Speologie Emil Racoviță Cluj pot descifra multe secrete, de exemplu pot afla cum a fost vremea în fiecare an din ultimii 4.000 sau cât aur se extrăgea pe vremea dacilor.

Comorile ascunse ale României

Peștera Polovragi, reprezintă de asemnea o perlă a turismului autohton. Completează la rândul ei lista atracțiilor de la noi din țară. Situată în județul Gorj, este vizitată anual de foarte mulți turiști. Se află în Munții Căpățânii la o altitudine de 670 de metri. Accesul se face de pe raza comunei Polovragi localizată între comunele Horezu și Baia de Fier. Peștera Polovragi se deosebește prin faptul că temperatura este constantă de circa 8-9 grade Celsius.

Peștera Muierii

Peștera Muierilor sau Peștera Muierii este localizată în comuna Baia de Fier, județul Gorj. Lungimea totală este de aproximativ 3,6 kilometri și este dispusă pe 4 niveluri. 

Nivelul inferior reprezintă rezervația speologică și este divizată în sectorul de nord cu o lungime de 1,5 kilometri și sectorul de sud lung de 880 metri. La 40 de metri înălțime întâlnim etajul superior. Din cei 1,228 de metri doar 573 m sunt rezervați turiștilor.

Peștera Ponicova, de neratat atunci când mergi la Clisura Dunării. Sursa: dreamstime.com

Peștera se deosebește prin Domul Mic care ia forma unei cupole getice rezultată în urma precipitării milenare a calcitei. Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare sunt celelalte încăperi la care se adaugă și imaginea Stâncii Însângerate, denumită astfel datorită scurgerilor oxidului de fier. 

Peștera Cetățile Ponorului se deosebește prin prisma faptului că reprezintă unul dintre cele mai grandioase fenomene carstice din România. Se află în tot în Munții Apuseni, iar caverna își întâmpină turiștii cu o intrare magnifică, cu un diametru de aproximativ 1 kilometru. De-a lungul celor 5 kilometri pot fi admirate ape subterane care apar și dispar când nici nu te aștepți. Poate fi vizitată doar cu echipament special și cu ghid.

Pasionații de drumeții montate pot vizita Peștera Ialomiței

O altă atracție turistică pentru pasionații de drumeții montane este Peștera Ialomiței, pe care o putem cataloga la fel de bine perla turismului românesc. Situată în localitatea Moroeni, Dâmbovița, peștera se ridică la 1.660 de metri deasupra Mării în calcarele Muntelui Bătrâna. 

Numele i se trage de la râul Ialomița, al cărui izvor se află la 10 kilometri distanță. Peștera Ialomiței se desfășoară pe o lungime de aproape 500 de metri pe un singur nivel. Doar 400 de metri sunt accesibili turiștilor. Turiștii pot admira Mănăstirea Ialomiței chiar la intrarea în Peșteră. Lăcașul de cult a fost ridicat în secolul al XVI-lea și ctitori de Mihnea cel Rău, voievodul Țării Românești. 

Peștera lui Zalmoxis

Tot în Munții Apuseni se află și peștera Huda lui Papară. Se întinde pe o lungime de 2 kilometri de-a lungul unui pârâu subteran. Se diferențiază prin faptul că adăpostește cea mai mare colonie de lilieci și, totodată, deține cea mai mare sală și cascadă. Numele ei înseamnă de fapt Adăpostul conducătorului. Legenda spune că aici s-a refugiat Zalmoxis, zeitatea dacilor.

Ajungem și la Peștera Vântului recunoscută prin faptul că este cea mai lungă din România. Lungimea totală a galeriilor este de peste 50 de kilometri. O puteți găsi în Munții Pădurea Craiului, la o distanță de 50 de kilometri de Oradea, în proximitatea localității Șuncuiuș. A fost descoperită în 1957 de Bagameri Bela. De-a lungul celor 52 de kilometri se întâlnesc aproapte toate formele endocarstice.