Comoara Techirghiol, înghiţită de gunoaie

Comoara Techirghiol, înghiţită de gunoaie

Lipsa investiţiilor face din lacul balnear o zonă turistică desprinsă din lumea a treia: clădiri în ruină, din care totul e furat şi dus la fier vechi, movile de PET-uri şi haite flămânde de câini vagabonzi.

Cu o concentraţie ridicată de sare, cu nămolul sapropelic renumit în toată lumea pentru proprietăţile lui curative, la care se adaugă helioterapia, lacul Techirghiol "are lipici" la o mulţime de turişti care în fiecare vară vin să-şi trateze reumatismul. Cu puţine excepţii, însă, băile de nămol se fac tot ca pe vremea legendarului păstor Techir, care ar fi intrat îintâmplător în apa lacului şi şi-ar fi vindecat astfel oasele bolnave.

Muştele roiesc agasant într-un miros insuportabil

Până în urmă cu 20 de ani, mii de turişti români şi mai ales străini, umpleau stabilimentele de pe malul lacului , se ungeau cu nămol, făceau apoi baie în apa sărată, se curăţau la duşurile cu apă dulce, făceau masaj sau primeau sfaturi de la personal medical specializat în balneologie. Acum, cele două pavilioanele de "băi reci" de pe malul lacului Techirghiol, construite la începutul secolului trecut la Eforie Sud şi la Techirghiol, şi celelalte trei, înfiinţate în timpul regimului comunist, par să fi fost uitate, lăsate în paragină, mâncate de rugină, înconjurate de mormane de gunoi şi câini vagabonzi, cu muşte care bâzâie agasant, într-un miros insuportabil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Singurul stabiliment care funcţionează " aproape normal" este cel care aparţine de Sanatoriul Techirghiol. "Anul acesta se împlinesc 112 ani de balneologie, drept dovadă că şi în perioada interbelică, şi acum, turiştii vin să se trateze cu nămol de Techirghiol", spune directorul sanatoriului, Vasilică Rusu. Alge dezagreabile, dar fără ele nu se poate

Deşi se vede de la o poştă că pavilionul "băi reci" este doar puţin cosmetizat, dat cu o mână de var alb şi presărat cu umbreluţe recondiţioate, mica plajă este plină de turişti, "mânjiţi" din cap până în picioare cu nămolul binefăcător.

"Soarele şi apa le mai găsim şi la mare, dar nămolul şi lacul ăsta sunt nişte minuni pentru sănătate şi se zice că este bine să începi să te tratezi mai repede şi să te ţii de tratament in fiecare an", spune o turistă de 49 ani din Bucureşti, venită pentru prima dată la băi.

Un bărbat din Piatra Neamţ şi-a înnegrit doar încheieturile: "Sunt internat în sanatoriu, acolo condiţiile sunt foarte bune, în schimb aici la băile reci mai trebuie lucrat, vedeţi că în apă sunt foarte multe alge". Directorul Vasilică Rusu zâmbeşte înţelegător, lămurindu-ne că "nu este alga de mare, este alga care formează nămolul de Techirghiol, dacă nu ar fi aceste alge noi nu am mai avea cum să tratăm pacienţii". Băile sunt în renovare de cinci ani, dar stau sub lacăt Băile reci din Eforie Sud au lacătul pus iar secretara primarului ne spune: "Nu sunt ale noastre, întrebaţi la Efosan, complexul balnear Eforie care aparţine de Ministerul Sănătăţii". Între Eforie Sud şi Eforie Nord, în locul "fostelor băi reci de protocol ale lui Ceauşescu" au rămas nişte ruine din care aproape zilnic se fură fier vechi sau materiale de construcţie.

Băile reci din centrul staţiunii Eforie Nord , pe malul lacului Techirghiol, se tot reabilitează de vreo cinci ani. Ministerul Sănătăţii ar fi alocat sute de mii de euro dar turiştii nu au încă acces în zona reparată. Aşa că oamenii străbat distanţe lungi prin praf şi bălării pentru a ajunge într-un colţ cât de cât amenajat. Nu avem voie înăuntru. "Aşa ne-a transmis doamna secretară (a complexului balnear Efosan – n.r.), că nu puteţi intra, dacă vreţi să vorbiţi cu turiştii, îi scoatem afară", ne spune casiera îin timp ce îşi ascunde banii într-un caiet. Un cuplu german: "De 40 de ani nu s-a schimbat nimic"

Un paznic ne informează că intrarea la băi costă 10 lei iar un masaj, 30 de lei. Sănătatea pare să fie însă mult mai importantă decât condiţiile de tratament . Un cuplu de octogenari din Germania, Hans şi Anna Muller, vine la Eforie din 1970: "Nămolul de aici este extraordinar, este foarte bun pentru sănătate, de peste 40 de ani ajungem aici vară de vară, păcat că nu s-a schimbat mai nimic în jur".

Pe drumul care leagă Eforie Nord de Techirghiol, pe malul lacului, printre nişte ruine dezolante, iarbă arsă de soare, gunoaie şi "chivuţe" care vând nămol la pahar sau în găleţi de vopsea, zeci de turişti fac plajă pe amplasamentul fostelor "Băi reci 3".

Bătrâni în baston sau în scaun cu rotile, tineri sau părinţi cu copii, îşi fac loc cu grijă şi intră să " ia sănătate" din apa lacului Techirghiol. "Da, aici nu este nimic amenajat dar pe noi ne interesază lacul ăsta sărat care este formidabil, la fel şi nămolul", ne spune o turistă din Bucureşti. O completează soţul ei: "Eu cred că lacul este inestimabil ca valoare, e o comoară de care nimeni nu are grijă, nici măcar nu se gândesc cât ar putea să valoreze dacă s-ar amenaja, dacă s-ar face un proiect adevărat pentru turiştii români şi străini."

  • Techirghiol: lacul cu nămolul-minune, tratat ca o baltă