Comoara României, unică în lume! Sunt mii de kilometri, conform specialiştilor

Comoara României, unică în lume! Sunt mii de kilometri, conform specialiştilor

Printre numeroasele comori naturale pe care le are România se numără şi Lacul Ursu din Staţiunea Balneoclimaterică Sovata, de la a căruit formare s-au împlinit 145 de ani.

Conform Agerpres, acesta este cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, fiind singurul căruia i se cunoaşte cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării.

Istoricul Jozsa Andras este cel care a efectuat mai multe cercertări în urma cărora s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11:00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare.

Mai departe, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare. Astfel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de aproximativ 3.000 de metri, conform ultimelor măsurători oficiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

La puţin timp după formarea Lacului Ursu din Sovata, în zonă s-a dus vestea că apa tămăduieşte diferite boli de tip reumatismal, iar după mai bine de o jumătate de secol aici a fost înfiinţată prima bază de tratament.

„Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, urmând apoi baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa.

Cercetătorul Jozsa Andras susţine că Lacul Ursu este cel mai frecventat loc de către turiştii care vizitează Staţiunea Sovata, iar acesta, cât şi zona din jur, deţine trei recorduri mondiale”, aminteşte sursa citată.

Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, fapt pentru care este omologat cu un record mondial.

Al doilea record mondial pe care îl deţine Lacul Ursu este legat de faptul că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată.

La această situaţie s-a ajuns datorită solului vulcanic care s-a depus în timp; al treilea record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este singurul din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.

Strict din punctul de vedere al cifrelor, trebuie subliniat faptul că Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri şi este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata - Aluniş, Roşu, Verde, Negru şi Mierlei.

Denumirea acestuia are legătură directă cu formei sa, care seamănă cu o blană de urs desfăşurată.

Straturile din lac se omogenizează după deschiderea sezonului de balneaţie, undeva în luna iunie, iar apa ajunge la 33-34 grade Celsius.

Ulterior acestei perioase, temperatura scade treptat, mai ales din luna august, când nopţile răcoroase se resimt din ce în ce mai accentuat în zonă.