Oamenii de știință au dezvăluit faptul că au descoperit o nouă specie de amfipod în Atacama. Descoperirea unei specii noi este o mare responsabilitate.
Johanna Weston, om de știință la Șocala de Științe ale Naturii și Mediului de la Universitatea Newcastle, a avut norocul să descopere patru specii din adâncurile oceanului.
Comorile oceanului
Eurythenes atacamensis este un amfipod, un crustaceu foarte apropiat de creveți, cunoscut pentru zona Peru-Chile. Măsurând mai mult de 8 cm lungime, este de aproape două ori mai mare față de cea mai apropiată rudă a lui. Acesta este unul dintre cei mai importanți membri, care se alătură unui trio de melci și izopode cu picioare lungi, asemănătoare unu păianjen. Acest amfipod are un rol important în rețeaua alimentară privind interceptarea și redistribuirea alimentelor care se scufundă. Ei detectează și consumă rapid, precum momeala de macrou, pe care omul de știință Weston a folosit-o pentru a face aceste crustacee să cadă în capcană.
Locuința acestor este un mediu care pare extrem, întunecat, cu temperaturi ale apei care variază între 1-4 grade. În 2018, două expediții internaționale de cercetare s-au concentrat pe porțiunea sudică a zonei Atacama. În timpul expedițiilor au fost folosiți landeri echipați cu echipamente de imagistică și capcane cu momeli pentru aducerea animalelor mai aproape.
Expedițiile au avut succes, reușind să colecteze sute de ore de filmări, în care au descoperit mii de amfipode, inclusiv Eurythenes atacamensis, precum și o nouă specie de pește melc. Odată ce aceste exemplare au revenit pe uscat, au început lucrările detaliate de sortare, măsurare, identificare și descriere a speciilor noi. Eurythenes atacamensis este membru al unei familii care poate fi găsită în adâncimile oceanului. Fotografiile privind această nouă descoperire au fost făcute pentru prima oară într-o expediție din 2009.
Noi descoperiri
La acea dată, amfipodul a fost considerat provenind dintr-o altă specie. Cu noile descoperiri din 2018, această specie a fost pusă sub alte evaluări, fiind luate în considerare aplicarea unei asocieri ale morfologiei tradiționale cu un cod ADN. Această ultimă cercetare a arătat că este vorba despre o specie nouă.
Acest procedeu i-a ajutat pe cercetători să clasifice organismele noi, astfel încât să poate fi comunicate mai ușor informațiile biologice. Evaluarea vizuală și genetică a arătat că este vorba clar despre o specie nouă. Cu ajutorul datelor găsite, au fost descrise și ilustrate mai multe specimene, dintre cele mai importante fiind Eurythenes atacamensis, conform unexplained-mysteries.com.