COMOARA din adâncuri: Aur în valoare de 1,3 milioane de dolari, recuperat de pe o corabie scufundată la 1857

COMOARA din adâncuri: Aur în valoare de 1,3 milioane de dolari, recuperat de pe o corabie scufundată la 1857

De pe epava corabiei SS Central America, scufundată în anul 1857 în Oceanul Atlantic, au fost recuperate 28,3 kilograme de aur, în valoare de 1,3 milioane de dolari. Atunci naufragiul a declanşat una dintre primele crize financiare din lume.

Potrivit BBC, citat de Mediafax, comoara din adâncuri a fost adusă la suprafaţă de o companie americană specializată în operaţiuni oceanice la mare adâncime. Epava se afla la o adâncime de 2,2 kilometri. Această reuşită a reînnoit speculaţiile potrivit cărora numeroase lingouri de aur, în valoare de mai multe zeci de milioane de dolari, se află în continuare pe acea epavă.Oceanografii au recuperat pentru ultima oară lingouri de aur de pe epava CC Central America în 1991.

21 de tone de aur

Nava s-a scufundat în urma unei furtuni puternice, în timp ce călătorea din Panama spre New York. Atunci 425 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar naufragiu a declanşat una dintre primele crize financiare din lume. Potrivit experţilor, corabia transporta 21 de tone de aur, care ar fi trebuit să ajute băncile din New York, rămase fără prea multe lichidităţi în acel an. 

Epava a fost pentru prima dată localizată în 1988 de expertul în explorări maritime Thomas Thompson, care a organizat primele misiuni de recuperare a lingourilor de aur de pe SS Central America. Investitorii care au sprijinit proiectul l-au dat însă în judecată, declarând că Thomas Thompson nu le-a predat tot aurul descoperit în acele misiuni. El a dispărut fără urmă, iar din 2012 există un mandat de arestare pe numele său.

Cât aur a mai rămas pe epavă?

Operaţiunea de recuperare a lingourilor, realizată la jumătatea lunii aprilie, a fost prima din ultimul sfert de secol. Nu se ştie cu exactitate cât aur a mai rămas pe epavă.

Lingouri şi monede din aur valorând aproximativ 40 milioane-50 milioane de dolari au fost deja recuperate în timpul unor operaţiuni anterioare, la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90, înainte ca o serie de dispute de ordin legal să blocheze misiunile de recuperare a comorii.

Ne puteți urmări și pe Google News