Comisia Uniunii Europene a decis. Țițeiul rusesc va fi eliminat treptat în decursul a șase luni

Sursă: Belish | Dreamstime.com

Prețurile petrolului și gazelor naturale au crescut miercuri în Europa, după ce UE a dezvăluit o propunere mult așteptată care ar elimina treptat importurile de țiței rusesc în șase luni.

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a declarat că această ultimă rundă de sancțiuni va include o interdicție completă a importurilor pentru tot petrolul rusesc, care acoperă atât produsele brute, cât și cele rafinate. Ar afecta toate transporturile, atât pe mare, cât și prin conducte.

Contractele pe țițeiul Brent au crescut cu 3,25% în acea zi, până la 108,39 dolari pe baril. Prețul petrolului a crescut cu aproape 40% până acum în 2022, depășind 100 de dolari barilul pentru prima dată în ultimii ani, determinat în parte de perspectiva unor sancțiuni directe asupra sectorului energetic al Rusiei.

Eliminarea petrolului rusesc

UE, care în 2021 s-a bazat pe Rusia pentru aproximativ 25% din petrol și 40% din gazele naturale, a fost supusă unei presiuni intense pentru a opri importurile de țiței ca mijloc de a întrerupe finanțarea războiului Moscovei în Ucraina.

„Deși un embargo petrolier încă nu a fost votat oficial, este foarte, foarte clar că este doar o cale de urmat pentru UE (și aliații săi) – și aceasta este ieșirea completă din energia rusă”, a spus Bjarne Schieldrop. „Combustibilii fosili ruși vor fi în curând istorie pentru Europa de Vest și aliații săi”, a adăugat el.

Von der Leyen a declarat miercuri că petrolul va fi eliminat treptat într-un mod ordonat, oferind statelor membre suficient timp pentru a găsi aprovizionare alternativă și cu perturbări minime pe piețele globale de energie. „De aceea, vom elimina treptat aprovizionarea Rusiei cu petrol brut în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului”, a spus ea într-un discurs în Parlamentul European. „Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și partenerii noștri de pe tot globul”.

Pierderi pe piața rusească

Rusia produce aproximativ 11 milioane de barili de țiței pe zi - aproximativ egal cu 10% din producția totală zilnică mondială. Exportă în jur de 7 milioane de barili pe zi, iar Europa cumpără mai mult de jumătate din aceștia, potrivit US Energy Information Administration. Aproximativ două treimi din provizii ajung cu o navă, iar restul de o treime prin conducte care se întind pe mii de mile de-a lungul continentului.

De la invazia sa în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Rusia a fost ținta sancțiunilor punitive, în special din partea națiunilor occidentale. Dar uriașul său sector energetic a scăpat în mare parte nevătămat, cu excepția interdicțiilor de import din țări precum SUA și Marea Britanie, care cumpără foarte puțin petrol, gaze naturale sau cărbune rusești.

Piața a pierdut aproximativ 1 milion de barili de petrol rusesc pe zi în aprilie, din cauza comercianților care evită încărcăturile, presupun analiștii, iar sancțiunile existente ale UE au restricționat deja achizițiile de țiței rusești la cele „strict necesare” începând cu 15 mai. Șeful BP Brian Looney a spus că se așteaptă ca încă 1 milion de barili pe zi să dispară în plus în luna mai.

O problemă mai dificilă va fi înlocuirea importurilor de produse rafinate din Rusia, în special așa-numitele distilate medii. Acestea includ combustibili precum motorina, păcură care conduce vehicule grele și mașini și intrări pentru produse petrochimice.

„Piața de distilat mediu este extrem de strânsă în majoritatea regiunilor de pe glob. Riscurile legate de aprovizionarea Rusiei, exporturile chineze mai scăzute, redresarea cererii în urma Covid-ului și capacitatea limitată a rafinăriilor de a răspunde au făcut ca stocurile din SUA, Europa și Asia să fie minime”, a spus strategul ING Warren Patterson.

Oprirea achizițiilor

Gazele naturale sunt o țintă mult mai puțin probabilă pentru restricții, nu în ultimul rând din cauza dependenței UE de ele. Dar relația este reciprocă. Potrivit datelor EIA, blocul preia 89% din toate exporturile de gaze ale Rusiei.

Chiar dacă gazul este imun pentru moment, prețurile de referință europene au crescut cu 50% doar în acest an. Contractele pe gaze olandeze au crescut cu 5,35% în această zi, la 104,75 euro pe megawat oră. Rapoartele care citează surse UE au spus că Ungaria și Slovacia, care depind de importuri, vor avea mai mult timp pentru a elimina treptat achizițiile de țiței rusești. Ei vor putea continua să cumpere în baza contractelor existente până la sfârșitul anului 2023, a raportat Reuters, în timp ce Wall Street Journal a spus că vor avea o eliminare treptată de 20 de luni, potrivit Business Insider.