Comisia UE alocă mai multe emisii României şi Bulgariei

Comisia UE alocă mai multe emisii României şi Bulgariei

Comisia Europeană a decis să aplice principiul solidarităţii între statele membre ale UE la alocarea cotelor pentru emisii de gaze cu efect de seră şi va permite României şi Bulgariei să emită mai mult, pentru ca aceste două ţări să poată recupera decalajul economic pe care îl au faţă de celelalte state ale blocului comunitar.

Luxemburgul şi Irlanda - cele mai „taxate“ Conform unor surse din Comisia Europeană, planul UE de emisii până în 2020 va permite Bucureştiului şi Sofiei să-şi sporească emisiile cu efect de seră cu până la 20% faţă de nivelul de referinţă din 2005, chiar dacă obiectivul general al UE este reducerea cu 20% a emisiilor faţă de nivelul de referinţă din 1990.

Sursele citate de Reuters au precizat că cele 15 state „vechi membre“ ale UE vor suporta cele mai mari reduceri pentru atingerea obiectivului european, cotele naţionale urmând a fi stabilite în conformitate cu PIB-ul pe cap de locuitor.

Astfel, conform planului Comisiei, Luxemburgul şi Irlanda, două dintre cele mai bogate state UE, vor trebui să opereze cele mai mari reduceri ale emisiilor cu efect de seră, în timp ce cele mai sărace - România şi Bulgaria - vor putea emite mai mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerile formulate de Comisia Europeană pot fi încă modificate înainte de 23 ianuarie, dată când executivul UE va face publice detaliile aplicării acordului european din 2007 privind combaterea încălzirii globale.