Comisia SRI vrea să smulgă adevărul de la Coldea și Maior
- Maria Stan
- 6 decembrie 2017, 00:00
Comisia parlamentară de control a activității SRI a decis, ieri, să-i invite la audieri pe fostul director SRI, George Maior, și pe fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, temele vizate fiind întâlnirile informale dintre politicieni, magistrați și reprezentanți ai serviciilor secrete, precum și informațiile legate de colaborarea dintre SRI și DNA
Președintele comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, ieri, că Maior și Coldea vor fi chemați „în perioada următoare”, alături de fostul președinte Traian Băsescu și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Manda explica săptămâna trecută, pentru EVZ, că „ am avut petenți care spun că au auzit ceva de la Coldea sau că Maior le-a spus anumite lucruri și vrem să auzim și punctul de vedere al domnilor Maior și Coldea”.
Dezvăluire
După audierea sa în Comisia SRI, la sfârșitul lunii octombrie, fostul ministru Elena Udrea a declarat pentru EVZ că în anul 2013, înainte ca fosta șefă a DIICOT Alina Bica să fie numită în funcție, Maior i-a spus că are de la Coldea informații privind anumite relații intime ale Alinei Bica.
Desecretizare
Comisia de control a SRI a mai decis, ieri, să solicite SRI desecretizarea stenogramei ședinței în care a fost audiat Secretarul General al SRI, generalul Dumitru Dumbravă. Solicitarea vine după ce comisia a cerut SRI eliberarea lui Dumbravă din funcție, iar o parte dintre membrii comisiei SRI au acuzat faptul că Manda a spus despre Dumbravă lucruri pe care generalul nu le-ar fi declarat la audiere. Săptămâna trecută, directorul SRI Eduard Hellvig le-a sugerat membrilor comisiei de control a serviciului să solicite desecretizarea audierii lui Dumbravă.
Mandate și condamnări
Manda a mai anunțat, ieri, că Administrația Națională a Penitenciarelor a comunicat comisiei de control al SRI faptul că, din 2004 și până în prezent, au fost încarcerate 20 de persoane pentru infracțiuni de terorism. În luna noiembrie, Manda spunea că SRI a comunicat comisiei de control faptul că în perioada 2004- 2014, serviciul a solicitat și a obținut peste 20.000 de mandate de interceptare pe Legea siguranţei naţionale şi combaterii terorismului.