A fost aprobată varianta digitală a monedei euro. Ce se schimbă

A fost aprobată varianta digitală a monedei euro. Ce se schimbă Sursa foto: Ksenia Kolesnikova | Dreamstime.com

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a aprobat implementarea variantei digitale a monedei euro.

Comisia LIBE, inclusiv cu votul a 3 europarlamentari români, a aprobat cu largă majoritate opinia privind implementarea Euro Digital, a anunțat europarlamentarului Cristian Terheș.

Comisia LIBE aprobă varianta digitală a monedei euro

Cu 48 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă și 7 abțineri, Comisia LIBE a adoptat, în data de 15 februarie 2024, opinia prin care, din punct de vedere al respectării drepturilor omului, se dă liber implementării Euro Digital.

Dintre cei 48 de europarlamentari care au votat în favoarea opiniei, trei au fost români, respectiv Marian-Jean Marinescu (PPE), Maria Grapini (PSD) și Ramona Strugariu (Renew), a transmis biroul de presă al europarlamentarului Cristian Terheș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristian Terheş nu e de acord cu Euro Digital

Singurul europarlamentar român care a votat împotriva acestei opinii a fost Cristian Terheș.

„Euro Digital, asemenea oricărei forme de bani digitali, mută controlul privind dispunerea asupra propriilor bani de la persoană, cum se întâmplă în cazul cash-ului, la stat.

Cash-ul este o formă de proprietate, asupra căreia persoana dispune astfel cum dorește, fără ca statul să poată controla, supraveghea sau aproba schimbul comercial dintre cumpărător și vânzător.

În cazul banilor digitali, însă, pentru a-i primi, deține și tranzacționa, persoana are nevoie de instrumente digitale ale statului, cum e cazul Portofelului Digital, astfel încât statul e în control deplin asupra tranzacției dintre cumpărător și vânzător.

Indiferent de pretext, că e prevenția spălării banilor sau a evaziunii fiscale, implementarea monedei digitale va conduce la controlul total al statului asupra populației.

Cu atât mai grav e faptul că în Comisia LIBE se puteau corecta toate viciile care conduc la încălcarea drepturilor cetățenilor, lucru ce nu s-a făcut. Cu toate că toți europarlamentarii au declarat verbal că dosarul privind Euro Digital are vicii și creează riscuri în ceea ce privește drepturile persoanelor, la vot marea majoritate a votat în favoarea implementării acestuia", a spus europarlamentarul Cristian Terheș.

Cristian Terhes

Cristian Terhes. Sursă foto: Facebook

Ce urmează în procesul de adoptare a monedei digitale

Dosarul privind Euro Digital își va continua parcursul în Comisia ECON, care e și comisia principală ce se ocupă de el. Singurul grup politic din Comisia LIBE care a votat pe linie împotriva implementării Euro Digital a fost grupul ECR, din care face parte și europarlamentarul Cristian Terheș.

Provocări bugetare în Europa: Perspectivele unui an dificil. Sursă foto: Unsplash

Cum ar funcționa o monedă euro digitală?

Imaginează-ți că mergi la un bancomat și retragi suma de 100 EUR. Soldul contului tău bancar scade cu 100 EUR, însă acum ai 100 EUR în numerar cu care poți efectua plăți.

Același proces s-ar aplica și în cazul unei monede digitale, numai că, în loc să transformi banii din contul tău în numerar, i-ai converti în euro digital.

Primul pas ar consta în configurarea portofelului tău în euro digital la banca ta. Însă te-ai putea adresa și unei autorități publice desemnate, de exemplu unui oficiu poștal, pentru a face acest lucru.

Odată ce portofelul tău ar fi configurat, l-ai putea alimenta cu fonduri folosind un cont bancar asociat sau efectuând depuneri în numerar. Apoi, ai putea începe să efectuezi plăți folosind euro digital din portofelul tău.

Oricând ai primi bani sub formă de euro digital, i-ai putea păstra în portofelul tău, până la o anumită limită, sau i-ai putea depune în contul tău bancar. Ai putea face acest lucru fie manual, fie cu ajutorul unei configurări automate. Plățile ar fi întotdeauna sigure și instantanee, indiferent dacă ar fi efectuate la magazine fizice, în magazine online sau între persoane, potrivit Băncii Centrale Europene.