Comisia Europeană vrea o nouă legislaţie pentru expulzarea migranţilor ilegali

Comisia Europeană vrea o nouă legislaţie pentru expulzarea migranţilor ilegali Comisia Europeana. Sursă foto: Facebook

Comisia Europeană urmează să propună o nouă legislaţie pentru a încuraja expulzarea migranţilor ilegali, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a spus că noua legislație este esențială.

Comisia Europeană propună o nouă legislație

„Comisia va prezenta o nouă propunere legislativă” cu „obligaţii clare de cooperare pentru persoanele respinse” şi dorinţa de a „raţionaliza eficient procesul de returnare”, a spus von der Leyen, răspunzând solicitării mai multor state membre ale UE.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen / sursa foto: X

Ursula von der Leyen a mai spus că Europa are nevoie de un nou cadru legislativ pentru a îșiconsolida capacitatea de a acţiona. Declarație președintei a fost făcută înaintea unui summit UE de joi şi vineri la Bruxelles, parţial dedicat problemelor legate de migraţie.

Cu ce soluții vine Ursula von der Leyen

Comisia Europeană propune să faciliteze expulzarea persoanelor aflate într-o situaţie ilegală, în special prin stabilirea unei recunoaşteri reciproce a deciziilor luate de un anumit stat membru. „Trebuie să construim un nivel de armonizare şi încredere care să garanteze că migranţii care fac obiectul unei decizii de a se întoarce într-o ţară nu pot folosi în altă parte lacunele din sistem pentru a evita această întoarcere”, a explicat von der Leyen.

migranti

Migranti. Sursa Foto- Dreamstime

„Alinierea politicii de vize s-a dovedit a fi un instrument important pentru gestionarea mişcărilor ilegale către UE”, a spus von der Leyen, menţionând Bangladesh şi Ghana ca exemple.

UE, acord cu țările de origine și transfer

Von der Leyen a mai spus că dezvoltarea de relaţii „strategice” cu ţările de origine şi de transfer este esențială.UE a semnat acorduri cu aceste ţări care ar trebui să limiteze plecarea migranţilor către UE de pe teritoriul lor sau chiar să-i repatrieze în ţările lor de origine. „Returnările din Africa de Nord către ţările de origine s-au intensificat prin operaţiunile finanţate de UE, ajungând la 17.700 (de returnări) în 2024”, a spus von der Leyen.

În schimb, președinta Comisiei Europene a recunoscut că sosirile prin vestul Mediteranei şi Atlantic în Spania s-au înmulţit la sfârşitul lunii septembrie cu 56% faţă de anul precedent.

Revista presei