Comisia Europeană se declară îngrijorată de OUG pe Justiție

Comisia Europeană se declară îngrijorată de OUG pe Justiție

Comisia Europeană a transmis, ieri, un punct de vedere în legătură cu adoptarea OUG pe Legile Justiției. Într-un comunicat de presă, oficialii europeni își manifestă îngrijorarea față de evoluția lucrurilor.

„Așa cum prim-vicepreședintele Frank Timmermans a subliniat în timpul dezbaterii din Parlamentul European, vom continua dialogul cu autoritățile române, în spiritul cooperării și în contextul MCV. Comisia va trage concluziile necesare dacă amendamentele asupra legilor penale, codurilor penale și asupra legilor pe tema conflictului de interese și a corupției nu iau în considerare aceste preocupări ale Comisiei. De aceea, urmărim ultimele evoluții cu preocupare și le vom analiza amănunțit. Așa cum am spus de multe ori, un sistem judiciar independent, profesionist este esențial”, se afirmă într-un comunicat al unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Europarlamentarul român Maria Grapini crede că „îngrijorarea” oficialilor europeni a fost stimulată de cineva. „Nu mă surprinde îngrijorarea Comisiei. Este cu ochii pe România, știm asta. Important este ca Ordonanța să respecte prevederile Curții Constituționale. Acest lucru trebuie explicat Comisiei și se închide subiectul. Eu cred că ministrul Justiței a ținut cont de ce spune CCR, singura care poate duce la anularea Ordonanței. Surprinzator este că, acum când Europa are multe lucruri de rezolvat privind viitorul Uniunii, stă și numără ordonanțele de guvern în România. Părerea mea este că, din nou, cineva din România a cerut Comisiei să-și exprime îngrijorarea”, a declarat, ieri, pentru EVZ, Maria Grapini.

PNL și USR au cerut Avocatului Poporului să conteste la CCR actul normativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ordonanța adoptată luni, la prima oră, într-o grabă și cu o hărnicie nemaiîntâlnită este mai gravă decât OUG 13. Tudorel Toader a desființat practic, printr-o șmecherie, activitatea DNA și a paralizat parchetul antimafia. A modificat, de la 8 ani la 10 ani, vechimea minimă pe care trebuie să o aibă procurorii care activează la DNA sau DIICOT.”, a scris, ieri, pe Facebook, prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan.

 

CSM a liniștit apele: procurorii rămân!

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, că OUG pentru legile Justiției nu se aplică retroactiv. Procurorii au analizat situația din sistemul judiciar, după intrarea în vigoare a OUG, și au decis că Ordonanța nu se aplică retroactiv, ci doar pe viitor. Procurorii detașați ai DNA, DIICOT și Parchete rămân în funcții.

„Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, decât dacă la acest moment ... sau doar având în vedere dispozițiile legii care prevăd în viziunea noastră condiționalitatea de vechime de la data apariției ordonanței de urgență pe viitor, deci nu discutăm cu caracter retroactiv”, a transmis vicepreședintele CSM Codruț Olariu.