Comisia Europeană își protejează interesele. Exportul de vaccinuri anti Covid blocat până în martie
- Ionel Sclavone
- 29 ianuarie 2021, 21:36
Comisia Europeană își protejează interesele și blochează toate exporturile de vaccinuri anti-COVID produse în fabricile de pe teritoriul statelor Uniunii Europene.
Comisia Europeană își protejează interesele în timpul pandemiei. Exporturile de vaccinuri anti-COVID, produse în UE, vor fi blocate până când companiile își vor onora obligațiile față de blocul comunitar.
Comisia Europeană a adoptat un mecanism de control a exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele UE. Măsura urmărește să împiedice ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care sunt destinate statelor membre. CE a încheiat contracte cu mai multe companii farmaceutice producătoare de vaccin, însă acestea au redus livrările în ultimele zile.
Vicepreședintele Valdis Dombrovskis a subliniat că CE dorește informații exacte despre producția de vaccinuri și destinațiile de livrare .
Decizia adoptată de Executivul comunitar este valabilă până la finalul lunii martie. Aceasta a fost adoptată după disputa cu compania farmaceutică AstraZeneca. Compania a anunțat că va reduce livrările către UE și a invocat probleme de randament la liniile de producție. AstraZeneca a estimat că în primul trimestru va putea livra doar 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin angajată cu UE.
Comisia Europeană își protejează interesele în fața AstraZeneca
În urma acestui anunţ, Comisia Europeană a cerut companiei să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la fabricile din Marea Britanie. AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor. Oficialii companiei au spus că așa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra, înaintea celui încheiat cu CE.
Pe de altă parte, Comisia Europeană susține că AstraZeneca s-a obligat prin contract să livreze către UE şi vaccinuri produse în Marea Britanie.
Conform contractului, „AstraZeneca va depune toate eforturile rezonabile pentru a produce vaccinul în siturile de producţie localizate în interiorul UE (care exclusiv în înţelesul acestei secţiuni 5. 4 va include Regatul Unit)”.
În momentul semnării, Marea Britanie nu mai făcea parte din UE, dar era în vigoare perioada de tranziţie.