Comisia Europeană investighează ștergerea datoriilor Oltchim
- Laura Ionescu
- 8 aprilie 2016, 13:56
Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situației financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat, potrivit unui comunicat al Executivului european.
“Comisia va examina în special: acumularea datoriilor față de Autoritatea română pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS); anulările de datorii de către AAAS și diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar; sprijinul acordat Oltchim de două societăți de stat (CET Govora și Salrom) care, în ciuda deteriorării situației financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică, abur și soluții saline”, se arată în comunicat, transmite Agerpres.
Oltchim este una dintre cele mai mari societăți petrochimice din România și din sud-estul Europei. Statul român deține un pachet de control de 54,8% în cadrul societății.
În ianuarie 2013, Oltchim a fost declarată insolventă. De atunci, aceasta a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (și aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizând plata datoriilor anterioare din încasările pentru o viitoare privatizare.
Având în vedere faptul că prețul de vânzare estimat în eventualitatea unei privatizări nu ar acoperi întreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulări totale sau considerabile ale datoriilor.
Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, intervențiile publice în activitatea societăților sunt considerate a nu constitui ajutoare atunci când un operator privat ar fi acționat în același mod. Comisia va evalua dacă acesta a fost cazul pentru creditorii publici și furnizorii Oltchim sau dacă, dimpotrivă, măsurile publice au oferit Oltchim un avantaj economic față de concurenții săi și constituie ajutoare de stat.
“România nu a notificat Comisiei un plan de restructurare pentru Oltchim. Mai exact, planul de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar are un alt scop și nu pare a întruni criteriile prevăzute de orientări. Prin urmare, în acest stadiu opinia preliminară a Comisiei este că, dacă se va constata că măsurile supuse investigației constituie ajutoare de stat, acestea nu ar putea fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat”, susțin reprezentanții Comisiei.
În plus, Comisia este preocupată de faptul că procesul de privatizare a Oltchim, astfel cum este planificat în prezent, poate conduce la o continuitate economică între Oltchim și viitorul cumpărător.
Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă și singurul producător din România de clor și polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producția sa.