Comisia Europeană ia la puricat taxa românească de contestare a licitațiilor
- Căt ălin Antohe
- 12 decembrie 2014, 15:56
Comisia Europeană a solicitat explicații Ministerului Fondurilor Europene cu privire la Ordonanța de Urgență 51 din iunie 2014, prin care Guvernul Ponta a introdus o suprataxă pentru toate contestațiile la achizițiile publice.
Suprataxa introdusă de Guvernul României în iunie 2014, a fost denumită ca fiind o garanție de bună conduită, a cărei plată era obligatorie înainte de introducerea oricărei contestaţii care privea eventuala nelegalitate a oricărei licitații sau a vreunei alte proceduri de achiziție publică. Potrivit ordonanței guvernului Ponta, autoritatea contractantă are obligația de a păstra (confisca) garanția de bună conduită în cazul în care contestaţia este respinsă de către CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) sau de către instanța de judecată. În acest caz, contestaţia este presupusă ca fiind «abuzivă».
Reclamație la Comisia Europeană
Ordonanța a fost aspru criticată de majoritatea operatorilor economici, care au pretins că Guvernul Ponta nu vrea altceva decât să descurajeze tocmai contestarea acelor licitații care aduceau contracte grase clientelei politice.
De cealaltă parte autoritățile române susțin că măsurile vizează protejarea autorității contractante de contestaţiile abuzive introduse de operatorii economici și contribuie la accelerarea procedurilor de achiziții publice, în special a celor care implică fonduri europene.
Unul dintre agenții economici lezați în dreptul de a contesta o astfel de licitație a depus o plângere la Comisia Europeană. Cercetând cazul, Comisia a constatat că, de la introducerea măsurii, a scăzut, într-adevăr, drastic, cu 60%, numărul de contestații. În perioada iulie-septembrie 2014, au fost depuse 617 contestaţii, față de 1.516 contestaţii în aceeași perioadă din 2013.
Limitarea accesului la Justiție
Comisia a constat însă că procentul de respingere și acceptare a contestaţiilor de cãtre C.N.S.C. a rămas același ca țn 2013, fapt care arată că OUG aprobat de Ponta a dus doar la scăderea numărului de contestaţii și nu a dus la prevenirea unui comportament abuziv al operatorilor economici, așa cum a susținut Guvernul. „Măsura ar fi putut produce un astfel de rezultat dacă procentul contestaţiilor de succes (admise) ar fi crescut brusc. Prin urmare, serviciile Comisiei estimează că măsura ar putea fi consideratã disproporționată și (...) pare a avea un efect descurajant general asupra operatorilor economici”, se arată în scrisoarea adresată ministrului Teodorovici.
În scrisoare se mai apreciază că măsura din OUG 51/2014 ar putea duce la o limitare a accesului la justiție a operatorilor economici. „Numărul mare de contestaţii pare a fi un simptom de deficiențe existente, nu consecința unui abuz de drepturi procedurale al operatorilor economici”, se mai arată în scrisoare. Oficialii Comisiei Europene au solicitat o evaluare detaliată, însoțită de documente justificative și toate măsurile pe care intenționează să le ia autoritățile române pentru a remedia situația.