Comisia Europeană a adoptat joi o comunicare care are rolul de a clarifica utilizarea forţei majore şi a circumstanţelor excepţionale pentru sectorul agricol din UE în cazul unor fenomene meteorologice imprevizibile şi extreme.
Comisia Europeană, decizie cu privire la ajutorul fermierilor
Conceptul de forță majoră „le permite fermierilor care nu au putut îndeplini toate cerințele politicii agricole comune (PAC) din cauza unor evenimente excepționale și imprevizibile independente de voința lor (cum ar fi secetele grave sau inundațiile) să nu piardă sprijinul din partea PAC”.
„Prin clarificarea interpretării juridice a acestui concept, Comisia urmăreşte să ofere siguranţă fermierilor afectaţi în ceea ce priveşte plăţile lor din cadrul politicii agricole comune (PAC), asigurând, în acelaşi timp, o aplicare uniformă în întreaga Uniune de către administraţiile naţionale. Comunicarea face parte din pachetul de măsuri de reducere a sarcinii administrative pentru fermierii din UE”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
La ce să se aștepte fermierii
Comunicarea prezentată joi clarifică faptul că forța majoră se poate aplica tuturor fermierilor care lucrează într-o zonă delimitată afectată de dezastre naturale sau de evenimente meteorologice grave și imprevizibile.
Asta înseamnă că „fermierii situați în zona afectată nu vor trebui să completeze cereri individuale sau să facă dovada îndeplinirii condițiilor de forță majoră. Prin clarificarea interpretării juridice a acestui concept, Comisia urmărește să ofere siguranță fermierilor afectați în ceea ce privește plățile lor din cadrul PAC, asigurând în același timp o aplicare uniformă în întreaga Uniune de către administrațiile naționale”, se mai arată în comunicat.
Comisia Europeană oferă certitudinea că fermierii vor primi plățile din cadrul PAC
Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a explicat că această decizie „oferă certitudinea că aceștia ar putea primi în continuare plățile din cadrul PAC”.
„Am depus eforturi susținute pentru a aborda preocupările fermierilor cu privire la reducerea birocrației și la o mai mare flexibilitate. Agricultura este una dintre profesiile cele mai expuse la schimbările climatice și la consecințele acestora. Având în vedere fenomenele climatice extreme neprevăzute, fermierii riscă să piardă tot ceea ce au lucrat.
Clarificarea noastră de astăzi oferă certitudinea că aceștia ar putea primi în continuare plățile din cadrul PAC, chiar dacă nu sunt în măsură să își îndeplinească toate obligațiile obișnuite. Nu este nevoie de îngrijorări suplimentare atunci când ne confruntăm cu dezastre naturale dramatice”, potrivit revistafermierului.ro.