Comisia Europeană cere ca părinții homosexuali să fie recunoscuţi ca atare în toate ţările UE

Sursa foto: pixabay.com

Părinții de același sex și copiii lor ar trebui recunoscuți ca fiind o familie în toate statele membre ale UE. Este unul dintre principiile care stau la baza propunerii de reglementare prezentată miercuri de Comisia Europeană pentru armonizarea regulilor dreptului internațional civil privind parentalitatea. ''Propunerea se concentrează pe interesele și drepturile copilului'', explică Bruxelles-ul, subliniind că ''parentalitatea stabilită într-un stat membru ar trebui să fie recunoscută în toate celelalte state membre, fără nicio procedură specială'', inclusiv recunoașterea în cazul ''părinților de același sex''.

Noile reguli, spune Comisia Europeană, vor garanta ''claritate juridică tuturor tipurilor de familii care se află într-o situație transfrontalieră în cadrul UE'' și vor permite ''copiilor aflați în situații transfrontaliere să beneficieze de drepturile care derivă din calitatea de părinte'', în conformitate cu legislația națională, în chestiuni precum succesiunea, întreținerea, custodia sau dreptul părinților de a acționa în calitate de reprezentanți legali ai copilului (pentru probleme de educație sau sănătate).

Conform textului propunerii de regulament, copiii părinţilor de acelaşi sex ''vor avea aceleași drepturi în întreaga UE''. ''În condițiile în care în conformitate cu dreptul internațional, dreptul UE și sistemele juridice ale statelor me mbre, toți minorii au aceleași drepturi fără discriminare, propunerea prevede recunoașterea calității de părinte a unui minor indiferent de modul în care minorul a fost conceput sau născut și indiferent de tipul de familie al copilului. Prin urmare, propunerea include recunoașterea calității de părinte a unui copil cu părinții de același sex și, de asemenea, recunoașterea filiației unui copil adoptat''.

În acelaşi timp, Bruxelles-ul propune şi crearea unui certificat european de parentalitate care să poată fi cerut pentru ''verificarea parentală în toate statele membre''. Modelul unic, disponibil în toate limbile oficiale ale UE, ar fi opțional pentru familii, însă autoritățile publice din UE trebuie să îl emită și să îl accepte. Certificatul nu ar înlocui documentele naționale echivalente, cum ar fi certificatele de naștere, care ar putea fi încă folosite, notează cei de la ansa.it.

''Suntem mândri de noile reguli pe care le prezentăm astăzi privind recunoașterea calității de părinte în UE. Dorim să ajutăm toate familiile și copiii aflați în situații transfrontaliere: pentru că cine este părinte într-o țară este părinte în toate țările'', a scris scrie pe Twitter președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

''Există în jur de 2 milioane de copii cărora li se refuză relația juridică cu părinții lor'' atunci cand ''familia se mută într-un alt stat membru care nu recunoaște calitatea de părinte stabilită anterior de statul membru de origine. Această situație nu este acceptabilă pentru Comisia Europeană",  a declarat de comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders, la prezentarea propunerii. ''Din acest motiv propunem acest regulament care după consultarea Parlamentului European, va trebui adoptat în unanimitate de Consiliul UE'', a explicat Reynders,