Evenimentul Zilei > International > Ursula von der Leyen: „Trebuie să creăm un club SUA-UE împotriva Chinei privind materiile prime”
Ursula von der Leyen: „Trebuie să creăm un club SUA-UE împotriva Chinei privind materiile prime”

Ursula von der Leyen: „Trebuie să creăm un club SUA-UE împotriva Chinei privind materiile prime”

"Astăzi, producția și procesarea unora dintre materiile prime critice pentru "revoluția verde" sunt controlate de o singură țară, China. Europa și Statele Unite pot construi o alternativă față de acest monopol prin înființarea unui club de materii prime cruciale. Ideea de bază este simplă: cooperarea cu partenerii și aliații pentru achiziții, producția și procesarea ne oferă posibilitatea de a depăși monopolul", a spus Ursula von der Leyen, la Bruges.

Există riscul ca Inflation Reduction Act (IRA) a SUA „să ducă la o concurență neloială, să poată închide piețele și să fragmenteze aceleași lanțuri valorice critice deja puse la grea încercare de pandemia de Covid-19. Trebuie să examinăm atent aceste aspecte și, în același timp, să înțelegem ce putem face mai bine.

Pentru a face acest lucru, trebuie să luăm în considerare trei aspecte deosebit de importante: în primul rând, logica „Buy American’, care stă la baza unei părți a IRA; în al doilea rând, facilitățile fiscale care ar putea duce la discriminări și, în al treilea rând, subvențiile pentru producție care ar putea duce la goana după subvenții”.

Von der Leyen a spus că este împotriva unui „război comercial” cu SUA

„Legea pentru reducerea inflației (IRA) în SUA ar trebui să ne facă să reflectăm asupra modalităților de îmbunătățire a cadrelor noastre normative privind ajutoarele statale și de a le adapta la un nou cadru global”, a declarat președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, potrivit ansa.it.

Totuși, Von der Leyen a spus că este împotriva unui „război comercial” cu SUA: „Europa va face întotdeauna ceea ce este corect pentru Europa. Prin urmare, da, UE va răspunde într-un mod adecvat și bine calibrat cu privire la legea inflației americane”.

„Europa nu mai este singură în lupta împotriva schimbărilor climatice. Când președintele Biden a preluat mandatul, una dintre primele sale decizii a fost să se alăture din nou Acordului de la Paris. Acum, Statele Unite au făcut pasul următor, aprobând Legea de reducere a inflației (IRA) și Legea infrastructurii bipartizane (BIL).

IRA este un plan de investiții de aproximativ 369 de miliarde de dolari pentru a construi un nou ecosistem industrial în sectoare strategice de ‘energie curată’: există o simetrie surprinzătoare între Inflation Reduction Act (IRA) și European Green Deal”, a afirmat Ursula von der Leyen.

„Cele două cele mai mari și mai avansate economii din lume acționează în aceeași direcție. SUA se bazează pe standarde de investiții și de reglementare, în timp ce UE țintesc spre investiții și spre standarde normative, în timp ce UE se bazează pe o combinație de investiții și standarde normative, dar și pe prețul carbonului.

Două puteri de dimensiuni continentale își modernizează economiile, investind aproape 1 trilion de euro și înfruntând împreună cea mai mare provocare a vremurilor noastre. Este un fapt cu adevărat important. Nu este doar un semnal pozitiv pentru planetă, ci și pentru investitorii globali”, a adăugat Ursula von der Leyen. (Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: