Bijuteriile din China, risc pentru sănătate. Conținut periculos de substanțe toxice

Bijuterii / Sursa Foto- Dreamstime

Comisia Europeană avertizează în legătură cu conținutul de substanțe toxice din bijuteriile produse în China sau Turcia. Oficialii de la Bruxelles atrag atenția că unele coliere, brățări sau inele pot pune în pericol sănătatea celor care le poartă.

Comisia Europeană a lansat mai multe avertismente cu privire la bijuteriile produse în China și Turcia. Oficialii de la Bruxelles atrag atenția că aceste produse au un conținut ridicat de substanțe toxice. Drept urmare cei care poartă astfel de coliere, inele sau brățări se pot îmbolnăvi.

Bijuterii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană, avertisment pentru iubitorii de bijuterii

Oficialii europeni avertizează în legătură cu achiziția bijuteriilor produse în state care nu respectă reglementările europene de siguranță a sănătății. Este vorba despre China și Turcia, în principal. Bijuteriile comercializate de aceste state au un produs ridicat de metale grele, conform avertizărilot de la Comisia Europeană.

Este vorba despre mai multe tipuri de coliere, cercei sau brățări care ajung în toate statele de pe continent. În compoziția acestora au fost detectate substanțe toxice care pot afecta sănătatea.

Mai multe tipuri de bijuterii, dar și accesorii comandate din China și Turcia sunt monitorizate de autoritățile europene. Potrivit experților, cele mai multe sunt confecționate dintr-o combinație de metale care imită argintul și aurul.

Medicul Radu Țincu Sursa foto: EVZ

Opinia medicilor specialiști

Cadmiul și plumbul sunt două dintre substanțele conținute în bijuteriile produse în China și Turcia, atrage atenția Comisia Europeană. Este vorba despre două metale grele folosite de producători datorită costurilor mici sau pentru a falsifica bijuteriile. Cadmiul este folosit pentru lipit, iar plumbul este inserat direct în produs pentru a-i da greutate. O bijuterie de aur sau argint mai grea este și mai scumpă.

Problema este că aceste metale pot ajunge în organism și provoacă probleme de sănătate. Este vorba despre reacții alergice și iritații, conform recomandărilor de la Comisia Europeană.

„Se depozitează în anumite organe, de unde pot să își exercite zeci de ani toxicitatea. Plumbul este toxic pentru producția de hemoglobină, spre exemplu, și se depozitează la nivelul oaselor. Iar cadmiul este responsabil de apariția unor forme de cancer, fiind capabil să activeze acele gene care pot să genereze formarea de tumori”, a arătat Radu Tincu, medic primar toxicolog, conform Știrile ProTV.

Sorin Mierlea Sursa foto: mierlea.ro

Comisia Europeană atrage atenția asupra pericolului

Inspectorii pentru protecția consumatorilor confirmă că fac verificări la comercianții care vând bijuterii produse în cele două state. Multe dintre acestea sunt scoase de la comercializare, fiind considerate neconforme cu standardele impuse de Comisia Europeană.

 „Dacă ne uităm în alertele Uniunii Europene vom vedea cel puțin, săptămânal, minimum trei, patru alerte pentru produse tip bijuterii. Dacă discutăm de bijuteriile care vin din afara spațiului Uniunii Europene, ar trebui să fim foarte atenți. Bijuteriile acestea, de cele mai multe ori, nici nu pot fi evaluate și testate pe teritoriul României, România neavând un laborator acreditat pentru a certifica produsele tip diamante”, a precizat Sorin Mierlea, președintele INFOCONS.

În acest context, este important să ne asigurăm că produsele achiziționate sunt însoțite de un certificat de calitate și de garanție internațional. Astfel de certificate sunt emise de magazinele autorizate. În plus se recomandă verificarea ștanței de pe produsul cumpărat, specifice fiecărei combinații de metal prețios.

„La argint, de exemplu, avem marcajul clasic DS 925 Ale, iar la metalele comune, care includ și argint, avem marcajul de ALE MET. Îl puteți găsi în interiorul produsului fără nicio problemă sau pe lateral, în funcție de produs”, a explicat Amalia Stoica, managerul unui magazin de bijuterii, conform sursei citate.