Mai multe bijuterii vechi de 3.000 de ani au fost găsite într-o pădure din Gorj. „E o descoperire unicat”

Mai multe bijuterii vechi de 3.000 de ani au fost găsite într-o pădure din Gorj. „E o descoperire unicat” Sursa foto: Pixabay

Un tânăr din Gorj care este pasionat de arheologie a făcut una dintre cele mai mari descoperire din viața sa. Bărbatul a găsit mai multe obiecte care datează de acum 3.000 de ani.

Gabriel Betej, n tânăr din Gorj a făcut a descoperit mai multe brățări care datează de acum 3.000 de ani. Obiectele sunt încadrate în categoria tezaur și au fost găsite de bărbatul pasionat de arheologie în localitatea Prigoria. Ulterior, bijuteriile au fost predate Muzeului Județean Gorj. Tânărul o să primească o sumă importantă de bani pentru aceste brățări.

Este important de precizat că nu este pentru prima dată când gorjeanul face o descoperire importantă. Tânărul a mai găsit o mască de pe vremea romanilor, anul trecut, un obiect unic în România. Brățările din aur pe care le-a găsit în pădurea din Prigoria cântăresc mai mult de 130 de grame. Vor fi făcute mai mult săpături în acea zonă pentru a vedea dacă mai sunt vestigii sau nu.

Tânărul din Gorj a scris o carte despre descoperirile sale

„Am o carte, «Aurul și argintul antic al României» și am găsit modele similare acolo și sunt datate la 1.200 înainte de Hristos. Mă bucur foarte mult că le-am găsit că așa ajung la muzeu și pot fi admirate de cât mai mulți oameni”, a declarat Betej după ce a făcut marea descoperire. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean din Gorj, a transmis că brățările sunt din perioada timpurie a hastatului.

„E vorba de o descoperire excepțională de tezaur, e vorba despre prima epoca a fierului, fiind din perioada timpurie a hastatului, în Gorj e o descoperire unicat”, a mai adăugat Hortopan. Pompiliu Ciolacu, director, Direcția de Cultură Gorj, s-a arătat bucuros de descoperirea făcută de Betej. „Poate acum cu ocazia această datorită pasiunii lui reușim să descoperim un alt monument”.

Legea spune că persoana care găsește un obiect de tezaur, primește aproape jumătate din valoarea lui. Tânărul din Girj așteaptă ca bijuteriile să fie supuse unei expertize pentru a fi evaluate. Ulterior, el va afla ce suma o să îi revină, potrivit StirileTVR.

Ne puteți urmări și pe Google News